Menu
Politiet og Forsvaret tok imot utenlandske reisende på Oslo lufthavn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forsvaret skal bistå sivilsamfunnet under koronakrisen

Forsvaret skal bistå sivilsamfunnet under koronakrisen, ifølge en ny instruks. Blant annet kan de bistå helseforetak og helse- og omsorgstjenesten.

Av NTB | 20.03.2020 13:31:50

Politikk: Forsvaret skal kun yte bistand dersom det sivile samfunnet ikke har evne eller kapasitet til å håndtere hendelsen selv, ifølge forskriften som regjeringen legger fram fredag.

Pandemien gjør at helse- og omsorgssektoren står overfor store utfordringer, som vil øke i dagene og ukene som kommer, slår regjeringen fast.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at Forsvaret er klar til å hjelpe.

– Det er viktig at forespørsler om bistand håndteres og prioriteres på riktig måte, slik at vi får brukt ressursene best mulig, sier han.

– Nå får vi en lignende instruks for bistand fra Forsvaret til andre sivile aktører enn politiet, sier Bakke-Jensen.

Kommuner og fylker som har behov for bistand fra Forsvaret, skal gå gjennom fylkesmannen, som retter anmodningen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det er viktig at Forsvaret bistår helseforetak og den kommunale helse- og omsorgstjenesten med å takle forutsette og uforutsette hendelser som vil oppstå i løpet av pandemien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Forskriften gjelder for offentlige myndigheter og andre beredskapsaktører utenom politiet, som det allerede finnes en instruks for.

(©NTB)

Flere nyheter: