Menu
Bildet viser norske soldater i militærbasen Ain al-Assad i Irak etter et rakettangrep mot basen i desember. Foto: Forsvaret / NTB scanpix

Forsvaret: – Norske soldater i Irak ved godt mot

De norske soldatene i Irak er uskadd og ved godt mot, ifølge Forsvaret. Rundt 70 norske soldater befinner seg i en av militærbasene som er angrepet av Iran.

Av NTB | 08.01.2020 08:09:56

Krig og konflikter: – Soldatene er ved godt mot. Ingen av de norske soldatene har kommet til skade, sier Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

Like før midnatt norsk tid ble Ain al-Asad-basen vest i Irak, der de norske soldatene befinner seg, rammet av angrepet fra Iran. Ifølge Irak ble 22 missiler skutt mot basen, som ble truffet flere ganger.

– Situasjonen viser hvor godt den norske styrken er trent. Vi samarbeider godt med våre partnere i koalisjonen, sier Eikeland, som av operasjonelle årsaker ikke kan opplyse om soldatene fortsatt befinner seg på basen.

Soldater fra rundt 20 land befinner seg på Ain al-Asad-basen, deriblant rundt 130 danske og 70 svenske. Ingen av dem ble drept.

Også en base i Arbil i den nordlige delen av landet ble rammet av iranske raketter natt til onsdag.

Irans angrep på militærbasene var en gjengjeldelse etter at USA drepte den iranske generalen Qasem Soleimani. Ifølge Iran ble 80 amerikanske soldater drept i angrepet, mens USAs president Donald Trump på sin side tvitret «alt er bra».

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif kaller angrepet for en «forholdsmessig» gjengjeldelse. «Vi vil ikke ha fortsatt eskalering eller krig», skriver han på Twitter.

Andre har imidlertid en mer uforsonlig tone.

– Angrepet i dag var kun et første skritt, sier en ikke navngitt general i den iranske Revolusjonsgarden til iransk fjernsyn, ifølge Reuters.

– Akkurat nå står alt bra til. Vi har tett dialog med våre folk der nede, sier hun.

Foreløpig er det uklart om de iranske missilene traff inne i militærleiren. I løpet av onsdagen vil Forsvaret få en oversikt over eventuelle skader på basen.

Major Elisabeth Eikeland ved FOH sier til NTB at de norske soldatene håndterte situasjonen meget profesjonelt.

Det store spørsmålet nå er ifølge analytikere om angrepet er gjengjeldelse nok for Iran. Et annet spørsmål er om USA vil svare på angrepet. Trump har varslet en uttalelse senere onsdag.

Eikeland ønsker ikke å uttale seg om hvordan Forsvaret vurderer faren for nye angrep.

(©NTB)

Flere nyheter: