Menu
Tina Jørgensen ble funnet i en kum på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland i 2000. Foto: Carina Johansen / NTB

Forsvarer: Politiet innstiller på henleggelse i Tina Jørgensen-saken

Politiet er ferdig med etterforskningen av drapet på Tina Jørgensen. Ifølge siktedes forsvarer innstiller politiet på henleggelse.

Av NTB | 01.11.2022 11:01:09

Kriminalitet og rettsvesen: Politiets innstilling er sendt til statsadvokaten, men politiet ønsker ikke å offentliggjøre den. Til VG sier forsvarer Stian Kristensen at han har fått beskjed om henleggelse.

– Det jeg har fått beskjed om, er innstilling om henleggelse, sier Kristensen.

– For ham er det en lettelse, men samtidig er det forventet, og det har det vært hele veien, sier Kristensen til TV 2.

Politiet ønsker ikke å offentliggjøre sin innstilling og begrunner det med at det nå er opp til Statsadvokaten å gjøre sin vurdering før Riksadvokaten tar en endelig avgjørelse.

Kjersti Jæger, som er bistandsadvokaten til Tina Jørgensens mor, sier de ikke har noen kommentar til innstillingen.

– Det er opp til Statsadvokaten og Riksadvokaten å avgjøre hvordan de skal forholde seg til innstillingen videre.

Sakene ble henlagt i 2003, men i 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på den 16 år gamle drapssaken.

I september i fjor offentliggjorde politiet at en mann i 50-årene hadde status som mistenkt i saken. I juli i år fikk mistenkte status som siktet. Dette er samme mann som neste uke står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs.

Han har hele tiden nektet befatning med begge drapene.

At han skiftet status fra mistenkt til siktet i juli i fjor skyldes at 52-åringen hadde vært underlagt tvangsmidler i en skjult etterforskning.

– Det var altså ikke begrunnet i en ny utvikling i den pågående etterforskningen, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin i en pressemelding.

Siden i fjor sommer har drapet på Tina Jørgensen vært etterforsket i fellesskap med Karmøy-saken fra 1995.

Totalt er det registrert i underkant av 1.800 tips i saken – om både potensielle gjerningspersoner, observasjoner og teorier om hva som kan ha skjedd.

Politiet har tidligere vært åpne om at noe av beslaget i saken har blitt destruert, da det ble vurdert som ikke mulig å fremskaffe DNA av materiale. Ifølge politiet finnes det fortsatt flere beslag i saken, også av spormateriale som tidligere er undersøkt uten å gi resultat.

– I løpet av den siste etterforskningsfasen har politiet gjennomført nye analyser av sporprøver sikret i saken. Analysene har ikke resultert i funn, sier Byberg Malmin.

Tina Jørgensen ble funnet død i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren 26. oktober 2000. Hun hadde da vært savnet i en måned. I løpet av den lange tiden hadde regnvann skylt bort eventuelle spor og bevis som kunne lede politiet til en gjerningsmann.

Politiet opplyser at mistankegrunnlaget mot mannen bygger på at han var i Stavanger i tidsrommet da Jørgensen forsvant, samt hans modus og manglende alibi.

I etterforskningen mot mannen har politiet mottatt i underkant av 100 tips etter at det ble iverksatt ny etterforskning i saken – rundt 40 av disse etter pågripelsen i fjor.

Flere nyheter: