reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Barnet døde ved Haukeland universitetssjukehus. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB

Første koronadødsfall blant barn her i landet

Et barn døde onsdag av koronarelatert sykdom ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Barnet hadde en alvorlig bakenforliggende diagnose.

Av NTB | 18.11.2020 16:38:21

Medisin og helse: – Av hensyn til personvern og etter familiens ønsker kommenterer vi ikke saken ytterligere, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander.

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er veldig vondt å høre om dødsfallet.

– Jeg sender mine varmeste tanker til familien og alle de som nå har mistet en de var glad i, sier hun.

– Mine tanker og min medfølelse går til de pårørende som nå står midt i sorgen og savnet. Å miste et barn er noe av det vondeste vi mennesker kan oppleve, sier han.

Han understreker at koronadødsfall selv blant alvorlig syke barn er sjeldne.

– Men det kan skje, og nå har det dessverre også skjedd i Norge, sier helseministeren til NTB.

– Det er spesielt trist at vi har fått barnedødsfall også i Norge. Vi har den største medfølelse med familien og de pårørende. Vi vet at denne sykdommen også kan være alvorlig for barn, spesielt hvis man har en alvorlig diagnose i tillegg, som jeg skjønner var tilfelle med dette barnet, sier han til NTB.

Helsedirektøren sier at dette viser hvor viktig det er å unngå smitte også i yngre aldersgrupper.

– Dette skjer ekstremt sjelden hos friske barn, og internasjonalt har vi også sett at det er barn som har annen alvorlig sykdom, som er mest utsatt for både sykehusinnleggelse og dødsfall på grunn av covid-19. De barna dette gjelder er barn med komplekse lidelser, som for eksempel alvorlige medfødte syndromer eller alvorlig nevrologisk sykdom med svært nedsatt funksjonsnivå, opplyser FHI.

De aller fleste barn får ikke alvorlig sykdom med covid-19 selv om de har annen sykdom fra før. Både nasjonale og internasjonale data og erfaringer tilsier at barn i mindre grad enn voksne blir syke av covid-19. De fleste barn får mild sykdom, og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse, skriver FHI.

Årlig dør fire til fem barn opp til 17 år her i landet av infeksjoner. Ett til to av disse dødsfallene skyldes influensa, ifølge tall fra Dødsårsaksregisteret.

Også helseminister Bent Høie (H) sender sine tanker og medfølelse til de pårørende.

Helsedirektør Bjørn Guldvog ble også informert om dødsfallet onsdag.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det meldt svært få dødsfall blant barn som følge av covid-19, også globalt.

Flere nyheter: