reklame for Utvik Autoservice
Menu
Hvordan opplever folk karantene, isolasjon og oppfølging som følge av en positiv koronatest? Det er blant spørsmålene forskere vil ha svar på. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Forskere vil ha mer kunnskap om koronasykes opplevelser

Forskere vil lære mer om koronaopplevelsen til pasienter og behandlere for bedre å kunne forebygge pandemier i fremtiden.

Av NTB | 14.08.2020 13:02:42

Vitenskap og teknologi: Den siste tidens smitteoppblomstring gir mulighet til økt kunnskap, mener forsker Guro Haugen Fossum ved Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo.

– Mesteparten av det vi vet om sykdommen er fremdeles basert på alvorlig syke pasienter, innlagt på sykehus. Dette utgjør derimot bare en liten del av alle som blir berørt av denne pandemien, sier hun.

Gjennom forskningsprosjektet CovidNor skal Fossum og hennes kolleger granske hvordan pandemien blir håndtert i kommunehelsetjenesten og hvilke symptomer, plager og bekymringer som preger dem som er hjemme i isolasjon eller karantene.

Så langt er tilbakemeldingene fra deltakerne i studien at de opplever lite symptomer, men har mye bekymring, særlig for sine nærmeste.

– Vi må lære mer om hva som kjennetegner sykdommen på et tidlig stadium, og hvilken hjelp befolkningen har fått. Det gjelder også de konkrete erfaringene fra fastleger, legevaktsjefer og kommuneoverleger, sier Fossum.

(©NTB)

Flere nyheter: