Menu
En isbre på fjellet Piz Corvatsch i Sveits er blitt forsøkt reddet med en presenning som er lagt over isen. Dette hjalp ikke i sommer, og nå er det så lite is igjen at målingene av breen er stanset. Bildet viser en arbeider i ferd med å justere presenningen på isbreen i begynnelsen av september. Foto: Gian Ehrenzeller / Keystone / AP / NTB

Forskere: – Et katastrofalt år for isbreene i Sveits

Isbreene i Sveits har mistet 6 prosent av volumet siden nyttår, ifølge en ny rapport. Tidligere smelterekorder ble knust av hetebølgene som rammet Europa.

Av NTB | 28.09.2022 15:30:48

Vær: Flere mindre breer er nå i praksis borte, og målingene her er derfor stanset.

– 2022 var et katastrofalt år for de sveitsiske isbreene. Alle is-smelterekorder ble knust, heter det i den nye rapporten fra kryosfære-kommisjonen til det sveitsiske vitenskapsakademiet.

Tre kubikkilometer is har smeltet bort så langt i år. Dette tilsvarer tre tusen milliarder liter vann.

Isbreer smelter over store deler av verden på grunn av den globale oppvarmingen. I Alpene falt det i tillegg svært lite snø i vinter.

Deretter ble breene dekket av støv og sand som hadde blåst helt fra Sahara. Dette forsterket smeltingen da Europa ble rammet av gjentatte hetebølger mellom mai og september.

Isbreene Pizol, Vadret dal Corvatsch og Schwarzbachfirn er blant dem som nå i praksis er borte. Hvis ikke de globale utslippene av klimagasser kuttes kraftig, vil omtrent alle breene i Sveits trolig være borte mot slutten av århundret.

Situasjonen er den samme i Norge. Også her venter forskere at de aller fleste breene kan smelte bort innen 2100.

(©NTB)

Flere nyheter: