Menu
Rådhuset til Sør-Varanger kommune i Kirkenes. Til venstre er det russiske generalkonsulatet. Foto: Heiko Junge / NTB

Forsker mener Norges sikkerhet utfordres hvis Finnmark mister arbeidsplasser

De omfattende sanksjonene mot Russland rammer også økonomien i Finnmark. Hvis arbeidsplasser forsvinner, påvirker det Norges sikkerhet, mener FFI-forsker.

Av NTB | 09.04.2022 08:34:36

Krig og konflikter: Sanksjonene mot Russland som følge av angrepskrigen mot Ukraina gjør at handelen mellom Finnmark og Russland stopper opp.

Utviklingsselskapet Orinor slår alarm og varsler at 300 av 2.100 årsverk i Kirkenes er direkte avhengig av samarbeidet med Russland og 670 er knyttet til Russland, skriver VG.

– Vi har allerede sett tilfeller av leverandører som ikke vil selge til selskap i Kirkenes fordi de vet at selskapene har relasjoner til Russland, sier Frode Stålset i Orinor til VG.

Fraflytting fra Finnmark kan påvirke Norges sikkerhet, sier sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Sett i et sikkerhetspolitisk perspektiv er det viktig at Sør-Varanger ikke avfolkes. Det er viktig, også sett i et totalforsvarsperspektiv, at nasjonale myndigheter er oppmerksomme på denne problemstillingen, sier Åtland.

(©NTB)