Menu
Et eget telt for intensivbehandling av 16 til 20 intensivpasienter er satt opp utenfor sykehuset i Helsingborg. I Stockholm regner helsemyndighetene med at sykehusene vil være fulle av koronasmittede i løpet av uka, men at smittetoppen ikke vil nås før i slutten av april. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Forsker: Halve Sveriges befolkning vil bli koronasmittet i april

I slutten av april vil omtrent halvparten av Sveriges rundt 10 millioner innbyggere være smittet, ifølge forsker Tom Britton.

Av NTB | 01.04.2020 06:02:12

Vitenskap og teknologi: Han mener at april vil være den måneden hvor spredningen av viruset vil være mest intens, men advarer om at det vil fortsette utover mai.

– Etter april vil ikke spredningen stoppe, men sakte gå ned slik at omtrent to tredeler av befolkningen er smittet innen utgangen av mai, mener Britton.

Han er professor i matematisk statistikk ved Stockholms universitet, hvor de forsker på hvordan smittsomme sykdommer oppfører seg i en populasjon.

Tallene forskningen baserer seg på går ut på at mellom en halv million og en million svensker allerede er smittet i dag.

– Det er en vurdering som jeg nok ikke ville pantsatt huset mitt for. Men om jeg kan si mellom 250.000 og halvannen million, da ville jeg nok turt å sette huset i pant, sier Britton.

– Om det er en måned du bør gjøre deg selv og andre en tjeneste ved å bli hjemme, så er det i april.

Han tar grunnlag i at en smittet person i gjennomsnittet smitter 2,5 andre mennesker.

– Drar du ut i april er kanskje én av ti smittet. Det betyr at man kun trenger å møte på ti personer for at det er en høy risiko for å bli smittet, forklarer han.

Tirsdag kveld var det registrert 180 dødsfall i Sverige som følge av koronaviruset. Landet hadde da 4.435 bekreftede tilfeller.

Forskeren oppfordrer til isolering.

(©NTB)

Flere nyheter: