Menu
Brannmannskaper slukker en brann i havneområdet i Odesa etter et russisk angrep 5. juni. Det er et åpent spørsmål om eksporten av korn og andre landbruksprodukter fra havnen kan komme i gang igjen, til tross for avtalen som er inngått. Arkivfoto: Odesas pressekontor via AP / NTB

Forsikringsproblemer kan hindre ukrainsk korneksport

Det er tvil om forsikringsselskaper vil være villige til å forsikre skip som skal til ukrainske havner i Svartehavet. Det kan stanse ukrainsk korneksport.

Av NTB | 27.07.2022 09:20:41

Politikk: Kjøperne nøler også med å legge inn ordre på grunn av risikoen for nye russiske angrep, skriver The Guardian.

Lørdag traff russiske raketter havneområdet i Odesa, bare tolv timer etter at Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu undertegnet en avtale i Istanbul som skulle garantere trygg ferdsel for ukrainsk eksport sjøveien.

Russland hevdet senere at de hadde skutt mot et ukrainsk fartøy med vestlige våpen i havnen, men la ikke fram noen beviser for påstanden.

Til tross for angrepene har ukrainske myndigheter gitt signaler om at de første kornlastene skal skipes ut allerede denne uka. Men markedene er skeptiske, sier landbrukseksperten Masja Belikova i byrået Fastmarkets, som følger prisene i råvaremarkedet.

Ifølge henne er eksportører og kunder pessimistiske og avventer situasjonen.

– De kan ikke stole på Russland, så enhver avtale med landet blir ikke egentlig ansett som en avtale, sier hun til avisen.

Et av de store spørsmålene er hvem som vil være villige til å forsikre transporten.

– Det er virkelig vanskelig å garantere sikkerheten for mannskapet, for lasten, for havnearbeiderne. Hva hvis de bestemmer seg for at det er et militært mål – skal terminalen bare stenges? spør Belikova.