Menu
Tobias Foss leverte en forrykende tempoetappe i Spania. Foto: Heiko Junge / NTB

Forrykende tempo av Foss i Baskerland

Sykkelproffen Tobias Foss innledet etapperittet Baskerland rundt med en oppsiktsvekkende sterk fjerdeplass på mandagens tøffe tempoetappe. Primoz Roglic vant.

Av NTB | 05.04.2021 18:43:27

Sport: Jumbo-Visma-syklisten Foss startet tidlig på den 13,9 kilometer lange tempoetappen med start og mål i Bilbao. Ved målgang fikk han tommel opp av lagkamerat og etappevinner Roglic, som innledet det tøffe spanske rittet på et enda tidligere startnummer.

I mål skilte det 24 sekunder mellom Roglic og Foss.

Dermed fulgte lillehamringen opp den sterke femteplassen fra tempoetappen som åpnet Giro d’Italia i fjor.

– Jeg er ikke superoverrasket, for jeg har jo gjort noe lignende før, men samtidig er ikke dette noe jeg gjør daglig, sier Foss til NTB.

– Det var en fin tempo. Vi la en god plan og klarte å gjennomføre den ganske bra. Heldigvis var også beina gode, tilføyer han.

23-åringen røper videre at han var litt ekstra spent foran mandagens etappe.

– Etter forrige løp i Tirreno har det vært en runde med sykdom og en seig periode, så for meg var det en stor mental utfordring. Jeg har jobbet bra inn mot dette løpet, konstaterer lillehamringen.

Vingegaard er også lagkamerat med Roglic og Foss i Jumbo-Visma.

Regjerende Tour de France-mester Tadej Pogacar kjempet lenge om en plass i toppen, men fikk det tungt mot slutten av den tøffe tempoløypa. Han endte på plassen bak Foss.

Lillehamringen tok tidligere i år en sterk 15.-plass sammenlagt i et stjernespekket felt i etapperittet Tirreno-Adriatico. Der vant Pogacar til slutt.

Foss sykler sin andre sesong som proff i det nederlandske storlaget Jumbo-Visma. Han presenterte seg for alvor på den internasjonale sykkelscenen da han i 2019 vant prestisjetunge Tour de l’Avenir, regnet som juniorrytternes svar på Tour de France.

Den triumfen skapte overskrifter og ble lagt merke til i sykkelmiljøet.

– Jeg er veldig fornøyd med min egen prestasjon, og det ble en strålende dag for oss, fastslo etappevinner Roglic i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Startfeltet i årets Baskerland rundt inneholder et knippe norske sykkelprofiler. Ingen av de øvrige var i nærheten av å matche Foss på mandagens åpningstempo.

Andreas Leknessund ble nummer 58, slått med ett minutt og 17 sekunder av Roglic, mens Odd Christian Eiking og Amund Grøndahl Jansen endte på henholdsvis 82.- og 164.-plass.

Baskerland består av i alt seks etapper og avsluttes kommende lørdag. I dagene som kommer får Tobias Foss en hjelperytter-rolle for lagkaptein Primoz Roglic.

I Baskerland-åpningen fikk han gode svar i en svært krevende løype. Amerikanske Brandon McNulty ble nummer to, slått med to sekunder av Roglic. Deretter fulgte danske Jonas Vingegaard. Han var ytterligere 16 sekunder bak den slovenske vinneren.

Med tre mann blant de fire beste ble det kruttsterk dag for laget til Foss i Baskerland mandag.

(©NTB)

Flere nyheter: