Menu
Soloppgang bak høyspentlinjer i Schwieberding i Tyskland. Illustrasjonsfoto: Sebastian Gollnow / DPA / AP / NTB scanpix

Forrige tiår var det varmeste som er målt

Tiåret vi akkurat har lagt bak oss, var det varmeste som noen gang er målt, bekrefter Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Av NTB | 15.01.2020 19:54:46

Natur og miljø: FN-organisasjonen konstaterer også at den globale gjennomsnittstemperaturen i 2019 var den nest høyeste siden målingene begynte.

Utviklingen i retning høyere temperaturer og mer ekstremt vær ventes å fortsette i takt med de stadig økende utslippene av klimagasser.

– Dessverre venter vi mye ekstremt vær i 2020 og tiårene framover, sa WMO-sjef Petteri Taalas onsdag.

Han viste blant annet til de voldsomme skogbrannene som fortsatt raser i Australia etter det varmeste og tørreste året i landets historie.

Verdenssamfunnet har som målsetting å begrense den globale oppvarmingen til 2 eller aller helst 1,5 grader. Men så langt er det lite som tyder på at målene vil bli nådd.

– Med den nåværende trenden i CO2-utslipp er vi på vei mot en temperaturøkning på 3 til 5 grader mot slutten av århundret, sier Taalas.

En så kraftig oppvarming vil trolig få katastrofale konsekvenser mange steder på kloden.

WMOs rangering av året 2019 og tiåret som akkurat er over, er i tråd med beregninger gjort av EUs klimaovervåkingstjeneste og amerikanske forskere i romfartsorganisasjonen NASA og National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

(©NTB)

Flere nyheter: