reklame for Sheiken Bowling
Menu
Arkivbilde: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forhandlingsbrudd i tariffoppgjøret i staten

LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne brøt mandag ettermiddag forhandlingene med staten om årets hovedoppgjør. Oppgjøret går nå til Riksmekleren.

Av NTB | 15.09.2020 08:45:11

Økonomi og næringsliv: Koronapandemien hadde på forhånd ført til moderate forventninger til hovedoppgjøret, der partene forhandler om de økonomiske rammene og lønns- og arbeidsvilkårene i tariffavtalen for statsansatte.

Oppgjøret startet 1. september og skulle etter planen vare til midnatt 15. september. Arbeidstakerorganisasjonene valgte likevel å bryte tidlig som følge av at de mener at staten, representert i forhandlingene av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, er urimelige når de ikke er villige til å gå med på noen ytterligere økte tillegg.

– Staten var urokkelige og ikke villig til å gå inn i reelle forhandlinger, sier forhandlingsleder i Unio, Guro Elisabeth Lind.

– Staten mener fjorårets oppgjør har spist opp muligheten for et tillegg i år. Det er vi uenig i, understreker leder i LO Stat, Egil André Aas i en pressemelding.

– Vi var villige til å finne en løsning hvor vi tar hensyn til den spesielle situasjonen i landet. Men vi møtte en motpart som åpenbart hadde bestemt seg på forhånd, sier han.

– Når staten avviser alle våre økonomiske krav, har vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene. Staten må innta en helt annen holdning når vi møtes i mekling 23. september, sier leder for YS Stat, Pål Arnesen, i en pressemelding.

Akademikerne understreker at mangelen på statlig velvilje kan få negative konsekvenser når det kommer til rekruttering, utvikling og organisasjonenes mulighet til å holde på kompetente ansatte.

– Det er overraskende og skuffende at staten nekter å åpne reelle forhandlinger om forbedringer i avtalen, sier forhandlingsleder i Akademikerne stat, Anders Kvam.

Meklingen hos Riksmekleren starter 23. september og fristen går ut ved midnatt 14. oktober.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener på sin side at kombinasjonen av fjorårets lønnstillegg, lønnsøkninger som følge av nyansettelser og nye pensjonsbestemmelser, vil gi en årslønnsvekst på 1,7 prosent – som er i tråd med resultatet fra frontfaget, opplyser departementet i en pressemelding.

Også de andre arbeidsgiverorganisasjonene er kritisk til at staten ikke har endret standpunkt gjennom de to ukene forhandlingene har pågått.

(©NTB)

Flere nyheter: