Menu
For den historiske romanen «Ulvetid» vant Hilary Mantel Bookerprisen i 2009 (bildet). Senere vant hun også prisen for andre bok i samme serie, «Falkejakt» i 2012. Også tredje og siste bok i serien ble nominert til prisen. Foto: Alastair Grant / AP / NTB.

Forfatter Hilary Mantel er død

Den britiske forfatteren og Bookerpris-vinneren Hilary Mantel er død, 70 år gammel.

Av NTB | 23.09.2022 13:10:44

Kultur og underholdning: Det melder forlaget hennes fredag.

Mantel er kjent for å ha skrevet den historiske romanen «Ulvetid» ( «Wolf Hall» på engelsk), som hun vant Bookerprisen for i 2009. Hun vant også prisen for andre bok i samme serie, «Falkejakt» ( «Bring Up the Bodies»), i 2012. Også tredje og siste bok i serien ble nominert til prisen.

Hun ble med det den første kvinnen som har vunnet den prestisjetunge Bookerprisen to ganger.

Forlaget HarperCollins melder at Mantel døde «plutselig, men fredelig» omgitt av nær familie og venner.

– Hjertene våre er knust etter dødsfallet til Dame Hilary Mantel, og våre tanker går til hennes venner og familie, særlig ektemannen Gerald, heter det i uttalelsen.

– Dette er et knusende tap, og vi kan ikke annet enn å være takknemlige for de storslåtte verkene hun skrev. De regnes som moderne klassikere. Hun vil bli sterkt savnet.

Bøkene i Ulvetid-trilogien handler om den engelske tudortiden på 1500-tallet, fra perspektivet til Thomas Cromwell. Mantel har fått æren for å ha blåst nytt liv i sjangeren historiske romaner.

Det har blitt laget både teaterstykker og en TV-serie av bøkene.

(©NTB)

Flere nyheter: