Menu
«Kim Frieles benk» står allerede på plassen foran inngangen til de vestlige banene ved Nationaltheatret T-banestasjon til høyre bak Per Ungs statue av Johanne Dybwad. Nå blir det foreslått å hedre Kim Friele ved å navngi deler av plassen etter henne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Foreslår å navngi plass foran Nationaltheatret stasjon etter Kim Friele

Som ung satt Kim Friele på en benk foran Nationaltheatret stasjon og speidet etter likesinnede. Nå foreslås det å kalle opp plassen foran benken etter henne.

Av NTB | 05.12.2021 06:28:50

Sosiale forhold: Det er Thomas Bartholdsen som står bak forslaget, skriver Aftenposten.

– Kim Frieles innsats har hatt en enorm betydning for flere hundre tusen nordmenn. Ikke bare i nåtid, men også i fremtiden. Det vil være utrolig fortjent om den modige innsatsen minnes med navn på en plass, sier Bartholdsen.

Han meldte seg inn i «Det norske forbundet av 1948» som 19-åring i 1981. DNF var en av forløperne til dagens organisasjon Fri. Bartholdsen har vært aktiv i Oslo Høyre og vararepresentant til Stortinget.

– De mulighetene homofile har i dag, har ikke kommet av seg selv. Det har ligget en kamp bak, sier han.

Plassen foran Nationaltheatret stasjon har siden 1989 hatt navnet Johanne Dybwads plass, etter skuespilleren som døde i 1950.

– Men plassen er så stor at det ikke burde være umulig å skille ut en del og gi den navnet etter Kim Friele, sier Bartholdsen.

Kim Friele døde mandag 22. november, 86 år gammel. Hun bisettes fra Oslo domkirke 6. desember og hedres med gravferd på statens bekostning for sin livslange innsats for homofiles rettigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: