reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Demonstranter lytter til en taler foran bygningen som tilhører det østlige politidistriktet i Seattle. Bygningen er avsperret med plater foran vinduene, og det er bare noen få politifolk tilbake der. Demonstranter har forskanset seg i et område som omfatter flere kvartaler i byen. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix

Forbud mot harde virkemidler mot fredelige demonstranter i Seattle

En føderal domstol har vedtatt et midlertidig forbud mot bruk av tåregass, pepperspray og sjokkgranater for å splitte opp fredelige demonstrasjoner i Seattle.

Av NTB | 13.06.2020 00:49:09

Krig og konflikter: Demonstranter har satt opp veisperringer og forskanset seg i noen kvartaler i Seattle. Det har ført til krangel mellom Donald Trump og lokale myndigheter, der Trump blant annet har truet med å gripe inn hvis ikke byens borgermester og delstaten Washingtons guvernør «tar byen sin tilbake».

Fredag har en føderal domstol i Seattle innvilget et midlertidig rettslig påbud som setter en stopper for bruk av tåregass, pepperspray, og ulike typer sjokkgranater og andre voldelige, men ikke dødelige virkemidler, mot fredelige demonstrasjoner.

Forordningen, som gjelder i 14 dager, er en seier for grupper som mener myndighetene har overreagert mot demonstranter i byen. En Black Lives Matter-fraksjon har gått til søksmål mot Seattle-politiet for å sette en stopper for den voldelige framgangsmåten politiet i byen har brukt for å splitte opp ansamlinger av demonstranter den siste tiden.

Både Seattles borgermester Jenny Durkan og politisjef Carmen Best har beklaget overfor fredelige demonstranter som er blitt utsatt for tåregass og pepperspray.

Etter flere dager med til dels voldsomme protester trakk politiet seg ut av et sentrumsområde tidligere i uka. I etterkant har aksjonister etablert en «autonom sone» som har fått tilnavnet Chaz, en forkortelse for Capitol Hill Autonomous Zone, ifølge Seattle Times.

Hundrevis av folk har samlet seg i området der det holdes taler og demonstreres.

Hendelsen har fått president Donald Trump til å rase, og presidenten truet torsdag med å gripe inn hvis ikke byens borgermester og delstaten Washingtons guvernør «tar byen sin tilbake». De to er demokrater, og Trump hevder at de tilhører det «radikale venstre».

Guvernør Jay Inslee sier på sin side at han ikke vil tillate det han omtaler som «militære trusler mot Washingtons beboere». Han sier at aktivistene ikke har noen tillatelse til sin aksjon, men føyer til at protestene stor sett er ikkevoldelige og at retten til å demonstrere fredelig er «grunnleggende amerikansk».

I Trump-vennlige amerikanske medier hevdes det at den antifascistiske bevegelsen Antifa, som omtales som «en væpnet radikal gruppe», står bak beleiringen, men lokale tjenestemenn sier ifølge CNN at de ikke har sett noe som tyder på at en slik gruppe er innblandet.

Seattle har som mange andre byer vært rammet av omfattende demonstrasjoner og opptøyer etter at George Floyd ble drept under en pågripelse i Minneapolis.

– Terrorister brenner og plyndrer våre byer, de mener det er helt fantastisk, til og med dødsfallene. Overtakelsen av Seattle må ta slutt nå, skrev Trump i en Twitter-melding fredag.

(©NTB)

Flere nyheter: