powergym
Menu

Forbrukslån må bli vanskeligere å få

Den siste tiden har man fått skrekkeksempler på hva dyre forbrukslån kan føre til, og kredittsjefen i Skudenes & Aakra Sparebank, Vilhelm Torkellsen, er blant de som er bekymret.

Av Egil M Solberg | 21.03.2017 16:19:59

Saken ble først omtalt i Hnytt.no. Arbeidsmarkedet i Haugaland er beintøft, og Torkellsen mener dette er roten for den nye lånetrenden – mange låner penger for å betale regninger. Han påpeker videre at han mener det har en sammenheng med oppsigelser og permitteringer i næringslivet.

Bør det blir vanskeligere med usikrede forbrukslån?

Torkellsen mener det er på høy tid med et offentlig gjeldsregister i Norge, noe flere andre eksperter også har uttalt. Dette vil sikre at man blant annet ikke kan søke om samme kreditt fra flere lånegivere og få innvilget flere søknader samtidig.

Vil smålån fortsatt bestå?

I sitt innlegg i Hegnar.no fredag 17. Februar 2017, uttalte Trygve Hegnar at ”det må være lov til å låne penger til kjøp av en sofa eller en reise, uten at de snusfornuftige får sammenbrudd”.

Norsk Kreditt AS er helt enig i Hegnars påstand:

– Man er betraktet som ”fornuftig” hvis man kjøper en bolig, gjerne til langt over takst, og ufornuftig om man tar et smålån for å unne seg en ferietur eller ny oppvaskmaskin.

Men finnes det situasjoner der det er direkte lurt å ta opp et smålån?

– Ja, det mener vi definitivt. Det er kanskje eksempler satt på spissen, men la oss si du er arbeidsledig og er kalt inn til et spennende jobbintervju. Kanskje trenger du en ny dress, og du må kanskje betale for reisen selv. Men du har ikke råd. Da kan et smålån være løsningen.

– Et annet scenario er at du og personen du deler livet med er inne i en vanskelig periode, og blir enige om at dere trenger en pause fra hverdagen og bestiller en ferietur. Denne har dere ikke råd til, men tar opp et mindre forbrukslån. 15 år senere er dere fortsatt lykkelig gift og har fått tre barn. Ganske god avkastning!

Videre understreker Kenneth Aasen, daglig leder i Norsk Kreditt AS, at også de støtter et offentlig gjeldsregister for å forebygge gjeldsspiraler som vi har sett flere eksempler på i media den siste tiden, og understreker igjen at eksemplene ovenfor er satt på spissen for å vise at det ikke alltid er så svart-hvitt. Om et lån er fornuftig eller ikke, avhenger av motivasjonen bak kreditten du låner.

Les mer om smålån på norskkreditt.no/smålån (sponset lenke).