reklame for Utvik Autoservice
Menu
Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier hun er bekymret for at koronasmitten skal blusse opp i sommer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet er bekymret for økt smitte i sommer

Sommerarrangementer og økt pågang på serveringssteder gjør at Folkehelseinstituttet er bekymret for oppblussing av lokale utbrudd av koronaviruset.

Av NTB | 11.06.2020 19:49:00

Medisin og helse: Det skriver FHI i sin niende risikovurdering publisert torsdag.

– Folkehelseinstituttet er bekymret for økt smitte på store arrangementer og på serveringssteder i sommer. Vi frykter at massesmitte kan gi opphav til betydelige lokale utbrudd. Slike hendelser kan føre til forskjeller i utbredelse i landet. Som tidligere varslet er det nødvendig å følge situasjonen nøye framover nå som vi åpner opp samfunnet, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Hun påpeker at selv om sannsynligheten og risiko for spredning i Norge nå vurderes som moderat, så må det planlegges for en ny, nasjonal bølge.

I rapporten trekkes det også fram at det er en fare for at befolkningen vurderer det som mindre viktig å følge generelle smittevernråd i takt med at det meldes om stadig færre tilfeller.

– Sykdomsbyrden bæres av de eldre, men tiltakene rammer de yrkesaktive, studenter og barn. Kanskje svikter solidariteten med de eldre etter hvert, heter det i rapporten.

I risikovurderingen vurderes import av smitte fra reisende fra andre land som moderat. Rapporten fastslår at det vil være liten sannsynlighet for import av smitte med reisende fra Island og Finland, noe større fra Danmark og størst fra Sverige dersom det ikke er karantene.

– Åpning for reiser til Norge fra land og områder med omtrent like god kontroll på epidemien som Norge ventes ikke å endre smittesituasjonen i Norge, heter det i rapporten.

Den ferske risikovurderingen trekker fram at bare rundt 1 prosent av befolkningen i Norge ser ut til å ha vært smittet av covid-19-viruset. Det betyr at det sannsynligvis er lite immunitet i befolkningen.

Fra 15. juni gjenåpnes grensene mellom Norge og Danmark. Regjeringen har tidligere sagt at de vil vurdere for å åpne for reisende i Norden innen 15. juni, og nærliggende land innen 20. juli.

(©NTB)

Flere nyheter: