Menu
Kina anklages for å ha stengt over 1 million uigurer og andre etniske minoriteter inne i arbeidsleirer i Xinjiang-provinsen, der de ifølge rapporter blir torturert, seksuelt misbrukt og tvunget til å gi slipp på eget språk og religion. Foto: AP / NTB

FNs menneskerettsråd vil ikke diskutere overgrep i Kina

FNs menneskerettsråd sier nei til å diskutere Kinas dokumenterte overgrep mot muslimske uigurer og andre minoriteter i Xinjiang-provinsen.

Av NTB | 07.10.2022 08:10:59

Politikk: Et forslag fra vestlige land om å holde en debatt om situasjonen i Xinjiang-provinsen i mars neste år, ble nedstemt med 19 mot 17 stemmer. De øvrige elleve medlemslandene i rådet avsto fra å stemme.

Resultatet blir sett på som en diplomatisk seier for Kina, som helt avviser anklagene om massive overgrep.

Beijing fikk blant annet følge av De forente arabiske emirater, Qatar og flere afrikanske land under avstemningen, mens land som Brasil, Argentina, India, Mexico, Malaysia og Ukraina avsto fra å stemme.

FNs menneskerettsråd har i sin 16 år lange historie aldri vedtatt en resolusjon som kritiserer Kina, noe rådet har høstet kritikk for.

– Ingen land som er representert her i rådet, har en perfekt historie når det gjelder menneskerettigheter. Ingen land, uansett hvor mektige de er, bør unntas fra diskusjoner i rådet. Det inkluderer også mitt eget land, USA, og det inkluderer Kina, sa USAs ambassadør Michele Taylor etter torsdagens avstemning.

Kina benekter ikke at leirene eksisterer, men hevder at det er snakk om frivillig omskolering.

– Dagens avstemning beskytter dem som bryter menneskerettighetene i stedet for ofrene, sier generalsekretæren i Amnesty International, Agnès Callamard, som kaller det en farse.

FNs nylig avgåtte høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet konkluderte i august med at kinesiske myndigheter kan ha gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten i Xinjiang-provinsen

Menneskerettighetsorganisasjoner anklager Kina for å ha stengt over 1 million uigurer og andre inne i arbeidsleirer i Xinjiang, der de ifølge rapporter blir torturert, seksuelt misbrukt og tvunget til å gi slipp på eget språk og religion.

(©NTB)

Flere nyheter: