Menu
FNs hovedforsamling skal stemme over forslag som vil pålegge Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer å begrunne eventuell bruk av vetorett. Foto: AP / NTB

FNs hovedforsamling stemmer over forslag om skjerpet vetorett

FNs hovedforsamling stemmer tirsdag over en resolusjon som vil pålegge de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet å begrunne sin bruk av vetoretten.

Av NTB | 26.04.2022 11:15:53

Krig og konflikter: Ifølge forslaget skal ethvert veto som blir nedlagt i Sikkerhetsrådet, tas opp til debatt i FNs hovedforsamling innen ti dager. Vedtak der er imidlertid ikke bindende, og hovedforsamlingen kan heller ikke sette makt bak krav i form av sanksjoner eller andre straffereaksjoner.

USA støtter resolusjonsforslaget, men det gjør ikke de fire øvrige faste medlemslandene. Lite tyder derfor på at det vil bli vedtatt.

Sovjetunionen og Russland har nedlagt 143 veto i Sikkerhetsrådet siden 1946, USA 86, Storbritannia 30 og Kina og Frankrike 18 hver.

Frankrike fremmet alt i 1989 et forslag om at de fem faste medlemslandene på frivillig basis skulle begrense sin bruk av veto i tilfeller der det ble begått massive overgrep i land.

Over 100 land støttet det franske forslaget, men det har aldri kommet opp til avstemning i Sikkerhetsrådet.

(©NTB)

Flere nyheter: