Menu
To barn ved elva Dnipros bredder i Kyiv. 4 millioner barn i Øst-Europa og Sentral-Asia har blitt skjøvet ut i fattigdom som følge av krigen i Ukraina, anslår Unicef. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

FN: Ukraina-krigen har skjøvet 4 millioner barn ut i fattigdom

Russlands invasjon av Ukraina og de økonomiske skadevirkningene av den har dyttet fire millioner barn ut i fattigdom i Øst-Europa og Sentral-Asia, ifølge FN.

Av NTB | 17.10.2022 03:11:05

Sosiale forhold: – Barn bærer den tyngste byrden i den økonomiske krisen som er forårsaket av krigen i Ukraina, heter det i en uttalelse fra FNs barnefond Unicef.

De fire millionene er en økning på 19 prosent siden 2021, heter det videre i en studie som omfatter 22 land. Hardest rammet er russiske og ukrainske barn.

– Russland står for nesten tre firedeler av den totale økningen i antall barn som lever i fattigdom … ytterligere 2,8 millioner barn lever nå i husholdninger som er under fattigdomsgrensa, skriver Unicef.

I Ukraina har dette skjedd med en halv million barn, nest flest. Deretter følger Romania, der 110.000 barn har havnet under fattigdomsgrensa på grunn av krigen.

– Om vi ikke støtter disse barna og familiene nå, vil den skarpe økningen nesten garantert føre til tapte liv, tapt læring og tapte fremtider, sier Afshan Khan, Unicefs regiondirektør for Europa og Sentral-Asia.

Unicef mener at krigen kan føre til at ytterligere 4.500 barn dør før de fyller fem, og at 117.000 barn slutter på skolen bare i år.