Menu
En underernært liten gutt plassert på vekta i Jemen. FN spår sultkatastrofe i landet, men onsdagens giverkonferanse ga et skuffende resultat. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB

FN skuffet over manglende bidrag til Jemen

FN ber om 38 milliarder kroner til krigs- og sultherjede Jemen, men fikk tilsagn om under en tredel av dette under onsdagens giverkonferanse.

Av NTB | 16.03.2022 21:25:09

Ulykker og naturkatastrofer: Onsdag ble det holdt en virtuell giverkonferanse med Sverige og Sveits som vertskap, der FNs generalsekretær António Guterres snakket om de enorme behovene for hjelp i det FN omtaler som verdens verste humanitære krise.

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) lever 17,4 millioner av Jemens 29 millioner innbyggere på sultegrensen, og om få måneder vil tallet trolig ha økt til 19 millioner.

Verdens oppmerksomhet er nå fokusert på krigen i Ukraina, og resultatet på giverkonferansen var skuffende.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland legger heller ikke skjul på at han er skuffet.

– Jeg er dypt skuffet over at verdens ledere, på tross av alle våre advarsler, har bestemt seg for å bevilge kun 1,3 milliarder dollar av de 4,2 milliarder dollarene som jemenitter så desperat trenger, sier han.

– Mennesker i Jemen trenger den samme mengden støtte og solidaritet som vi har sett for mennesker i Ukraina, sier han.

Koalisjonen har siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus. Sykehus, skoler og vann- og elektrisitetsforsyningen er angrepet, og FN beskrev alt for flere år siden Jemen som den verste humanitære krisen i vår tid.

En FN-rapport konkluderte for få måneder siden med at krigen ved årsskiftet hadde krevd 377.000 menneskeliv, 4,3 millioner mennesker er drevet på flukt, og angrepene fortsetter.

– Flere og flere barn går til sengs sultne i Jemen, sier lederen for FNs barnefond (Unicef), Catherine Russell.

– Dersom vi ikke straks mottar betydelig ny finansiering, vil det resultere i massesult og hungersnød, konstaterte lederen i Verdens matvareprogram, David Beasley, før onsdagens giverkonferanse.

– Vi fikk løfte om 11,5 milliarder kroner fra 36 givere. Det er skuffende at vi foreløpig ikke har fått tilsagn fra enkelte som vi regnet med å høre fra, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i 2015, i spissen for en regional koalisjon støttet av blant andre USA og Storbritannia.

2,2 millioner barn i Jemen er alt underernært, og for 538.000 av dem er situasjonen kritisk. Det samme kan situasjonen for 1,3 millioner kvinner i risikogrupper bli, ifølge FN.

(©NTB)

Flere nyheter: