reklame for Sheiken Bowling
Menu
– Vi er på vei mot en global katastrofe, advarer FNs generalsekretær António Guterres etter en ny rapport som viser at utslippsmålene til verdens land ikke er tilstrekkelige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

FN-sjefen: Verden har ikke råd til mer grønnvasking

Mål om utslippskutt er ubrukelige dersom de ikke støttes av handling, understreker FNs generalsekretær António Guterres.

Av NTB | 27.10.2022 14:01:11

Vær: – Forpliktelser til netto nullutslipp er ikke verdt noe som helst uten planene, retningslinjene og handlingene som skal sørge for at det skjer, sa han etter at en ny FN-rapport ble presentert torsdag.

Rapporten er laget av FNs miljøprogram (Unep) og tar for seg fremgangen mot forpliktelsene gitt av landene som undertegnet Parisavtalen i 2015.

Selv om disse utslippsmålene innfris, vil den global oppvarmingen trolig bli på om lag 2,6 grader i løpet av dette århundret, ifølge Unep.

Mange av utslippsmålene er blitt innskjerpet i løpet av de siste årene. Men ikke nok til å nå målet om å stanse den globale oppvarmingen på 2 eller aller helst 1,5 grader, ifølge FN-rapportene. De er offentliggjort under to uke før starten på FNs neste store klimatoppmøte i Egypt.

– Vi er på vei mot en global katastrofe, advarer FN-sjef António Guterres.

En rekke områder i verden er de siste årene blitt rammet av naturkatastrofer som er blitt knyttet til temperaturøkningen på kloden så langt. Den er på omtrent 1,2 grader.

– Denne rapporten viser at alle verdens land, inkludert Norge, må kutte klimagassutslippene raskere. Samtidig må vi øke utbyggingen av fornybar energi til erstatning for fossil, sier han i en uttalelse.

Norges offisielle utslippsmål ble innskjerpet i 2020, og har ligget fast siden den gang. Målet er å sørge for et utslippskutt på minst 50 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990.

– Vi beveger oss fra klimakrise til klimakatastrofe, sa Unep-sjef Inger Andersen da den nye rapporten ble presentert torsdag.

Klimaforsker Rob Jackson ved Stanford University i USA er bekymret for at Ukraina-krigen og økonomiske krisetiltak under pandemien har fått en del land til å satse hardere på fossil energi.

– Slik ting utvikler seg nå, vil vi fyke forbi 1,5 grader, og 2 grader – og, gud hjelpe oss, til og med forbi 2,5 eller 3 grader, advarer Jackson.

Konklusjonen er i tråd med en rapport fra FNs klimakonvensjon (UNFCCC), som ble publisert onsdag. Begge FN-organene har sett på hvordan landenes nasjonale utslippsmål vil kunne bremse den globale oppvarmingen.

Også Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) er svært bekymret over utviklingen som beskrives i den siste FN-rapporten.

Et av landene som nylig har fått merke konsekvensene av klimaendringene, er Pakistan. Store deler av landet ble i sommer rammet av en historisk flom som ifølge forskere ble forverret av den globale oppvarmingen.

(©NTB)

Flere nyheter: