Menu
FNs generalsekretær António Guterres var onsdag i Sverige for å snakke om sikkerhet i Europa, koronapandemien og grønn omstilling. På en pressekonferanse med Sveriges statsminister Magdalena Andersson varslet han matkrise i fattige land. Foto: Soren Andersson / TT / AP / NTB

FN-sjefen varsler matkrise – Russland klandrer Vesten

Mange fattige land står overfor en stor matkrise, hevder FNs generalsekretær António Guterres. Russland beskylder vestlige land for å ha forårsaket krisen.

Av NTB | 01.06.2022 16:16:34

Ulykker og naturkatastrofer: – Vi er nødt til å handle raskt og målrettet, sa FN-sjefen om den varslede matkrisen da han onsdag var på besøk i Stockholm i Sverige.

Russland klandrer vestlige land for å ha forårsaket krisen, og sier de vil lette på eksport av gjødsel og hvete mot at sanksjoner mot Russland lempes.

Guterres benyttet anledningen til å snakke om matkrisen som har oppstått i flere fattige land etter krigen startet i februar. Han varslet en «perfekt storm» som kan felle fattige lands økonomier.

Ukrainas matproduksjon og Russlands produksjon av gjødsel må inn på verdensmarkedet igjen, understreket FN-generalen.

Han sa også at Russlands krigføring er et klart brudd på FN-pakten.

Peskov beskyldte også USA for å «kaste bensin på bålet» etter det ble kjent at amerikanerne planlegger å sende mer avanserte rakettsystemer og ammunisjon til Ukraina.

Uttalelsene kommer samtidig som russiske styrker angivelig har tatt kontroll over byen Sievjerodonetsk, øst i Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin sa mandag at Russland er villig til å lette på eksporten av gjødsel og hvete fra Ukraina gjennom Svartehavet. Betingelsen er imidlertid at sanksjonene mot Russland lempes på.

Bakteppet for Guterres’ møte med svenskene er blant annet sikkerhetssituasjonen i Europa som følge av Russlands invasjon av Ukraina, samt ettervirkninger av pandemien og grønn omstilling.

– Vesten av har forårsaket problemene ved å innføre ulovlige sanksjoner mot russiske og ukrainske handlinger, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov onsdag. Det melder Reuters.