Menu
FNs generalsekretær António Guterres ber om umiddelbar stans i krigen i Ukraina. Foto: John Minchillo / AP / NTB

FN-sjefen gjentar bønn om stans i krigshandlingene

FNs generalsekretær António Guterres gjentar sin oppfordring om umiddelbar stans i krigshandlingene i Ukraina.

Av NTB | 04.06.2022 01:30:58

Politikk: – Konflikten har allerede tatt tusener av liv og ført til ufattelige ødeleggelser. Den har drevet millioner av mennesker på flukt, og den har resultert i uakseptable brudd på menneskerettigheter. Den fyrer også opp under en tredimensjonal global krise – mat, energi og økonomi – noe som rammer de mest sårbare menneskene, landene og økonomiene hardest, sier Guterres etter at krigen nå har vart i 100 dager.

– Jeg gjentar oppfordringen min om umiddelbar stans i volden, og om å få på plass uhindret humanitær tilgang til dem som trenger det. Jeg ber om at sivile som sitter fast i områder med kamphandlinger, kan bli evakuert på en trygg måte, og jeg ber om umiddelbar beskyttelse av sivile og om respekt for menneskerettighetene i henhold til internasjonale normer, sier Guterres.

FN-sjefen sier at FN slutter opp om den humanitære innsatsen i Ukraina.

– Men som jeg har understreket fra starten av, så vil det kreve forhandlinger og dialog å løse denne konflikten. Jo raskere partene går i gang med diplomatiske fremstøt på å avslutte denne krigen, desto bedre vil det være for Ukraina, Russland og verden. FN står klar til å støtte alle forsøk, sier Guterres.