Menu
FNs generalsekretær António Guterres (t.v.) ba store utslippsnasjoner hjelpe Pakistan da han fredag holdt pressekonferanse sammen med den pakistanske statsministeren Shehbaz Sharif. Foto: Pakistanske myndigheter / AP / NTB

FN-sjefen ber land med store utslipp hjelpe Pakistan

– Vi har ført krig mot naturen, og naturen slår tilbake, sier FN-sjef António Guterres under et besøk i Pakistan. En tredel av landet er dekket av flomvann.

Av NTB | 09.09.2022 14:21:09

Politikk: Rekordmye nedbør i flere måneder har ført til enorme oversvømmelser i store deler av landet. Nesten 1.400 mennesker er bekreftet døde så langt, og vannmengdene har ødelagt infrastruktur og levebrødet til mange millioner mennesker.

Både FN, forskere og pakistanske myndigheter mener klimaendringene har medvirket til katastrofen.

– Pakistan er et av landene som påvirkes på mest dramatisk vis av klimaendringene, sa Guterres da han fredag begynte et to dager langt besøk i landet.

– Vi har ført krig mot naturen, og naturen slår tilbake på en ødeleggende måte. I dag i Pakistan, i morgen i et av deres land, sa Guterres under en pressekonferanse sammen med den pakistanske statsministeren Shehbaz Sharif i hovedstaden Islamabad.

– Vi er nødt til å stanse økningen i utslippene og begynne å redusere dem nå, la han til.

I Pakistan har flommen minst ødelagt verdier som tilsvarer 100 milliarder kroner, ifølge myndighetene i landet. Guterres viser til anslag som tyder på at landet trenger 300 milliarder kroner for å komme seg etter oversvømmelsene.

Statsminister Sharif har kalt flommen den verste i landets historie. Vannmassene har ødelagt bruer, veier og bygninger i den nordlige delen av landet, og deretter oversvømt enorme områder i sør.

Fortsatt ligger om lag en tredel av Pakistan under vann. Det oversvømte arealet er større enn Storbritannia.

I tillegg er det svært varmt i flere av de rammede områdene. I byen Sukkur i Sindh-provinsen var det fredag over 35 grader, ifølge Yr.no.

Hun ber António Guterres gjøre noe for Pakistans fattige.

Det anslås at minst 33 millioner mennesker er berørt av flomkatastrofen. Sindh er en av de hardest rammede provinsene, og Guterres skal etter planen reise hit for å se ødeleggelsene.

Nødhjelp har begynt å ankomme Pakistan, og De forente arabiske emirater er et av landene som så langt har gjort mest. Landet har sørget for 26 flygninger som har fraktet inn bistand og hjulpet ut ofre for flommen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyste torsdag at Norge har økt støtten til Pakistan og at bidraget til sammen er på 80 millioner kroner.

Han påpekte at Pakistans egne klimautslipp er forholdsvis små. Guterres mener land som har bidratt mer til klimaendringene, må hjelpe Pakistan med å håndtere flommen.

At Pakistan rammes av flom i monsuntiden, er i utgangspunktet vanlig. Men i år har nedbørsmengdene vært fem ganger større enn normalt.

– Alle barn, menn og kvinner koker i denne brennende varmen. Vi har ingenting å spise, og ikke noe tak over hodet, sier Rozina Solangi (30) til nyhetsbyrået AFP i en oversvømt landsby i nærheten av Sukkur.

(©NTB)

Flere nyheter: