Menu
Husdyr i landbruket er en av kildene til metanutslipp. Foto: Knut Fjeldstad / NTB

FN: Rekordstor økning av klimagassen metan i atmosfæren

Aldri tidligere er det registrert en så kraftig økning av metaninnhold i atmosfæren som fra 2020 til 2021, opplyser Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Av NTB | 26.10.2022 17:41:07

Vær: – Årsaken til denne eksepsjonelle økningen er ikke klar, men det ser ut til å være et resultat av både biologiske og menneskeskapte prosesser, sier FN-organisasjonen i en ny rapport.

De systematiske målingene av klimagassen metan i atmosfæren startet for 40 år siden.

Menneskehetens påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.

Norge eksporterer store mengder naturgass, som i hovedsak består av metan. Forbrenning av naturgass fører imidlertid ikke til utslipp av metan, men til utslipp av CO2.

Metangass er en langt kraftigere drivhusgass enn CO2, men blir ikke værende i atmosfæren like lenge. Dermed kan kutt i metangassutslippene raskt redusere den globale oppvarmingen.

En av kildene til metanutslipp er fordøyelsen til husdyr i landbruket. Andre utslippskilder er lekkasjer fra gass- og oljeproduksjon, risdyrking, kullgruver, forråtnelse på avfallsplasser og opptining av permafrost.

– Den fortsatte økningen i konsentrasjoner av de viktigste klimagassene, inkludert rekordøkningen i metannivå, viser at vi er på vei i feil retning, sier WMOs generalsekretær Petteri Taalas.

Flere nyheter: