Menu
FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame, sier partene i landet i prinsippet er enige om en varig våpenhvile. Foto: AP / NTB scanpix

FN: Partene i Libya enige om varig våpenhvile

Partene i Libya er i prinsippet enige om å gjøre våpenhvilen permanent, opplyser FNs spesialutsending Ghassan Salame.

Av NTB | 04.02.2020 11:01:10

Krig og konflikter: Representanter fra de rivaliserende partene i Libya-konflikten møttes mandag i FN-regi i Genève i et forsøk på å få liv i fredsprosessen.

Fem høytstående representanter fra begge parter deltar i samtalene, under oppsyn av Salame.

– Det er enighet om prinsippene, spørsmålet som nå gjenstår er vilkårene, sier han.

Russland og Tyrkia meklet 12. januar fram en våpenhvile i Libya, men partene har siden anklaget hverandre for å bryte denne.

19. januar ble det også holdt en internasjonal fredskonferanse i Berlin, men Libyas FN-støttede statsminister Fayez al-Serraj og opprørsgeneralen Khalifa Haftar møttes ikke ansikt til ansikt der.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

Haftar støttes av Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater, Egypt og Jordan, og LNA-militsen har et stort antall leiesoldater fra Russland og Sudan i sine rekker.

Statsminister Fayez al-Sarraj og hans regjering har Tyrkia og Qatar i ryggen, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sendte tidligere i år soldater til landet.

Salame gikk i forrige uke hardt ut mot partene og deres utenlandske støttespillere og anklaget dem for å komme med fagre ord om fred, samtidig som det bryter våpenhvilen og våpenblokaden.

I 2019 ble situasjonen ytterligere forverret da Haftar og hans milits innledet en offensiv mot Tripoli.

Flere nyheter: