reklame for Sheiken Bowling
Menu
Den feilernærte jenta Rahmah Watheeq får hjelp på Al-Sabeen-sykehuset i Jemens Houthi-kontrollerte hovedstad Sana tidligere i november. To tredeler av Jemens befolkning på rundt 28 millioner har ikke nok mat. Arkivfoto: AP / NTB

FN: Millioner kan dø i Jemen

Faren er overhengende for at Jemen blir rammet av den verste hungersnøden verden har sett på flere tiår, advarer FNs generalsekretær.

Av NTB | 20.11.2020 17:38:01

Ulykker og naturkatastrofer: – I mangel på øyeblikkelig handling kan millioner av liv gå tapt, sier generalsekretær António Guterres fredag.

To av tre innbyggere har ikke nok mat i Jemen, et land med 28 millioner innbyggere sør på den arabiske halvøy.

I årevis har Jemen vært sentrum for verdens verste matkrise, drevet fram av en ødeleggende krig.

FN har for lengst slått fast at krigen har utløst den verste humanitære krisen i vår tid.

I Jemen pågår «en nedtelling til katastrofen», advarte David Beasley i FNs sikkerhetsråd forrige uke.

– Hungersnød er virkelig en reell og farlig mulighet, og varsellampene blinker rødt – så rødt som det går an, sa Beasley, som er leder i Verdens matvareprogram (WFP), organisasjonen som får årets Nobels fredspris blant annet for sin innsats i kampen mot sult.

Internasjonal hjelp forhindret hungersnød for to år siden. Men i år er trusselen tilbake med økende vold og en valutakollaps som har gjort mat utilgjengelig for stadig flere.

Givere har vært skeptiske til å legge midler på bordet på grunn av korrupsjon og begrensninger som houthiene har lagt på hjelpearbeidere.

Et terrorstempel kan få begrensede konsekvenser for houthiene, som allerede er ilagt amerikanske sanksjoner. Derimot kan vanlige jemenitter ende opp med å betale prisen, ifølge hjelpeorganisasjoner.

Det kan nemlig ødelegge helt for nødhjelpsleveransene og gjøre situasjonen enda verre i Jemen. Alt fra forretninger med tjenestemenn i houthikontrollerte områder, til banktjenester, betaling av helsearbeidere, kjøp av mat og drivstoff og internett kan bli rammet, advarer hjelpeorganisasjonene.

– Jeg ber innstendig alle med innflytelse om å handle umiddelbart for å avverge katastrofe. Jeg ber også om at alle unngår å ta grep som kan gjøre den allerede ille situasjonen enda verre, sier generalsekretæren.

Nylige undersøkelser viser at minst 98.000 barn under fem år kan dø av underernæring sør i Jemen. Situasjonen kan være enda verre i nord, der FN er i gang med lignende undersøkelser.

Den pågående konflikten og hindringer som mektige parter fra Jemen og andre steder legger i veien for hjelpeorganisasjonenes livreddende arbeid, er en tredje årsak. Gresshopper og oversvømmelser har forverret alle disse problemene, påpeker FNs generalsekretær.

Jemenittiske Houthi-opprørere som har støtte fra Iran, erobret hovedstaden Sana nord i landet i 2014. Året etter gikk en regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia og støttet av USA til krig mot houthiene på vegne av regjeringen i sør.

FN har vært nødt til å halvere rasjonene de gir til 9 millioner mennesker i Jemen. Faren er at ytterligere 6 millioner jemenitter kan få sine nødhjelpsrasjoner halvert i januar.

Guterres’ siste advarsel kom etter meldinger om at president Donald Trump vurderer å stemple Houthi-bevegelsen som en terrororganisasjon.

Guterres viser bare indirekte til meldingene.

Guterres peker i fredagens uttalelse på flere årsaker til den kritiske situasjonen. Det ene er en drastisk reduksjon i finansiering av den FN-koordinerte hjelpeinnsatsen i år sammenlignet med i fjor og året før. I tillegg har det ikke lyktes å opprettholde ekstern støtte til Jemens økonomi, spesielt gjelder dette stabilisering av den lokale valutaen.

Flere nyheter: