Menu
Bildet viser migrantene og flyktningene som ble plukket opp av skipet fra Proactiva Open Arms lørdag. Foto: Olmo Calvo / AP / NTB scanpix

FN: Menneskesmuglere straffes sjelden

Tvangsarbeid og sexslaveri er de vanligste skjebnene for ofre for menneskesmugling. Gjerningspersonene straffes sjelden, viser FN-rapport.

Av NTB | 07.01.2019 11:30:37

Kriminalitet og rettsvesen: Til tross for at flere har blitt dømt for menneskesmugling i afrikanske land og i Midtøsten den senere tiden, er det en svært lav andel som straffes, påpekes det i rapporten fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC).

I 2016 ble det rapportert om rundt 25.000 ofre for menneskesmugling, de fleste kvinner. Dette er over 10.000 flere ofre enn i 2011.

De fleste blir ofre for seksualforbrytelser. I 2016 gjaldt dette 59 prosent av alle ofrene.

I rapporten dokumenteres det hvordan grupper i ulike væpnede konflikter bruker menneskesmugling for å finansiere aktiviteter eller øke sine styrker, i tillegg til seksuelle overgrep.

Også tvangsarbeid er en utbredt årsak til menneskesmugling. Dette gjelder en tredel av ofrene i rapporten, og forekommer spesielt ofte i land i Afrika og Midtøsten.

Dette kan imidlertid komme av at det rett og slett er flere ofre som blir funnet her, og ikke at det faktisk er flere som utsettes for menneskesmugling.

I enkelte av sakene er det bevist at smuglerne samarbeider med personer fra legestanden. Gjerningspersoner i slike saker utnytter svært sårbare personer, ifølge UNODC.

Blant ofrene er personer i flyktningleirer som blir lurt med falske løfter om betaling eller at de skal fraktes til tryggere steder.

Om lag halvparten av ofrene er voksne kvinner, mens 23 prosent er jenter. Denne andelen er økende, advarer UNODC.

Flere blir også ofre for organtyveri. Mellom 2014 og 2017 er det avdekket om lag 100 slike saker. De fleste ble utsatt for dette i Midtøsten og Nord-Afrika, men også i Europa, Sentral- og Sør-Amerika har dette forekommet.

(©NTB)

Flere nyheter: