Menu
En syrisk flyktning og barna hennes, noen av dem barbeinte, tigger fra bilister i Beirut. Ifølge FN må mange barn i Libanon gå sultne til sengs på grunn av den store fattigdommen som den økonomiske krisen har skapt. Mange barn har sluttet på skolen for i stedet å jobbe og sikre familien sin en inntekt. Arkivfoto: Hassan Ammar / AP / NTB

FN: Krisen i Libanon fører til omfattende vold mot barn

Så mange som 1 million barn er utsatt for vold og overgrep som følge av den økonomiske krisen i Libanon, ifølge en ny FN-rapport.

Av NTB | 18.12.2021 11:18:16

Kriminalitet og rettsvesen: Rapporten fastslår at det er en klar sammenheng mellom volden og den dype økonomiske krisen som har kastet mange millioner libanesere ut i fattigdom.

– Ett av to barn i Libanon har en betydelig risiko for å bli utsatt for fysisk, psykisk eller seksuell vold idet familier sliter med å takle landets stadig dypere krise, skriver FNs barnefond Unicef.

Rapporten, som ble publisert fredag, viser at Unicef og organisasjonens samarbeidspartnere har opplevd en 44 prosents økning i saker knyttet til at barn er blitt mishandlet og utnyttet det siste året.

Barn helt ned i seksårsalderen arbeider på gårder, og familier gifter bort unge jenter for å sikre seg medgift.

Organisasjonen har også sett at krisen har begynt å få nye utslag, som at fortvilte familier etterlater spedbarn på gaten fordi de ikke klarer å ta vare på dem, samtidig som barn har økt risiko for å bli bortført.

– Med hjem preget av stress, mangel på skolerutiner under covid-19-nedstenginger og færre sosiale tjenester, så er minst 1 million barn i Libanon utsatt for voldshandlinger, heter det i rapporten.

Det skyldes også at Libanon har et politisk system der makten er strengt fordelt mellom landets ulike folkegrupper, og de ulike politiske fraksjonene har ofte store problemer med å samarbeide og finne fram til fungerende kompromisser.

Det libanesiske pundet har mistet 90 prosent av sin verdi de to siste årene, og fire av fem libanesere lever nå under FNs fattigdomsgrense. Mange av dem tilhørte tidligere den libanesiske middelklassen.

Krisen har også ført til mer familierelatert vold mot kvinner og jenter, og krisen er ødeleggende for barns mentale helse, skriver Unicef.

Libanon måtte i fjor melde pass og gi beskjed om at landet ikke lenger greide å betale renter og avdrag på statsgjelden sin. Den økonomiske krisen er et resultat av mange års dårlig økonomistyring og korrupsjon, og landets myndigheter har vært ute av stand til å gjennomføre reformer for å redde landet fra økonomisk kollaps.

I tillegg har landet tatt imot mange flyktninger fra nabolandet Syria, noe som har satt både arbeidslivet og infrastrukturen under stort press. Blant landets 6 millioner innbyggere er det nå 1,5 millioner flyktninger, og disse er spesielt utsatt under krisen som nå herjer landet.

(©NTB)

Flere nyheter: