reklame for Sheiken Bowling
Menu
57 år gamle Tanja Nedasjkivska sørger over sin drepte ektemann i Kyiv-forstaden Butsja. Foto: AP / NTB

FN: Klare tegn på at sivile ble drept med overlegg i Butsja

Det er klare tegn på at sivile ble drept med overlegg i Butsja, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). Russland nekter for å stå bak.

Av NTB | 05.04.2022 13:49:38

Krig og konflikter: Etter at russiske styrker hadde trukket seg ut av Butsja, ble det funnet flere titall lik i gatene. De fleste av dem så ut til å være sivile, og noen var bakbundet og skutt på kloss hold. Det lå også flere drepte russiske soldater der.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, konstaterte mandag at bildene fra Butsja «reiser alvorlige og urovekkende spørsmål om mulige krigsforbrytelser».

Tirsdag fulgte en talsperson for Bachelets opp og understreket at overlagt drap på sivile i krig er et brudd på folkeretten.

– Man kan argumentere med at det skjedde i en militær kontekst, for eksempel ved at en bygning ble truffet, men det er vanskelig å se den militære konteksten når individer ligger på gaten med en kule i hodet eller har brannskader på kroppen, sier hun.

Throssell understreker at OHCHR ikke har hatt etterforskere i Butsja.

– Mine folk ble skutt enten for moro skyld eller som følge av sinne. Russerne skjøt mot alt som rørte på seg, forbipasserende, folk på sykler, biler som var merket med «barn», sier han i et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera.

– Butsja er russernes hevn for den ukrainske motstanden, sier han videre og legger til at deler av byen ble forvandlet til en «konsentrasjonsleir», der innbyggerne verken hadde tilgang til mat eller vann. Alle som våget seg ut for å skaffe seg mat, ble skutt, ifølge Fedoruk.

– Butsja er et nytt eksempel på Ukrainas falske propaganda, hevder nestlederen i det russiske sikkerhetsrådet, tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia har på sin side nektet for at det lå lik i gatene da de russiske soldatene forlot Butsja 30. mars.

Satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar Technologies, tatt i midten av mars, viser imidlertid at flere av likene lå der alt da, skriver The New York Times.

– Høyoppløselige satellittbilder innsamlet over Butsja i Ukraina verifiserer og bekrefter videoer og bilder i sosiale medier som viser lik ligge i gatene, og at de har ligget der i flere uker, sier Maxar Technologies-talsmann Stephen Wood til avisen.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har den ukrainske sikkerhetstjenesten produsert en falsk video av drepte sivile i Mosjtsjun, rundt 20 kilometer nordvest for Kyiv, for deretter å gi den til vestlige medier.

– Tilsvarende hendelser blir nå organisert av den ukrainske sikkerhetstjenesten i Sumy, Konotop og andre byer, het det videre.

– Dette er krigsforbrytelser, og det vil bli anerkjent av verden som et folkemord, sa han og anklaget Russland for å ville utradere nasjonen Ukraina.

Tirsdag medga Zelenskyj at krigen i Ukraina ikke kan vinnes militært, men at det må en forhandlingsløsning til.

– Alle, jeg også, ser på forhandlinger som en utfordring, sier Zelenskyj i et intervju med ukrainske journalister, gjengitt av Reuters.

– Utfordringen er intern, først og fremst ens egen. Men vi tar oss sammen, det må gjøres, jeg tror ikke at vi har noe valg, sier han på spørsmål om fredssamtalene med Russland.

Nederland, Belgia, Irland, Italia, Tyskland, Frankrike og flere østeuropeiske land har alt utvist flere titall russiske diplomater, og tirsdag fulgte Danmark opp ved å utvise 15 diplomater og Sverige ved å utvise tre.

– Det vi snakker om her, ser ut til å være direkte og målrettede drap på sivile i Butsja, sier Liz Throssell til AFP.

Russland aviser at russiske soldater drepte sivile i Butsja og hevder at Ukraina arrangerte det hele for å lure omverdenen.

Russland anklaget tirsdag også Ukraina for å ha arrangert bilder og videoer av drepte sivile flere andre steder, men har ikke lagt fram beviser for dette.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager de russiske soldatene for folkemord i Butsja, som han selv besøkte mandag.

En rekke europeiske land har alt skjerpet straffereaksjonene mot Russland ved å utvise flere titalls russiske diplomater som anklages for å være etterretningsoffiserer.

(©NTB)