reklame for Sheiken Bowling
Menu
Kina, Russland og Serbia er fortsatt blant landene som forsyner Myanmars kuppmaker og juntaleder, general Min Aung Hlaing, med våpen og militært utstyr. Foto: AP / NTB

FN: Kina, Russland og Serbia forsyner kuppmakere med våpen

Kina, Russland og Serbia forsyner fortsatt de militære kuppmakerne i Myanmar med våpen, ifølge FNs spesialrapportør Tom Andrews.

Av NTB | 22.02.2022 09:16:02

Krig og konflikter: – Til tross for beviser for at militærjuntaens grusomme forbrytelser siden kuppet i fjor, fortsetter Russland og Kina, som er medlemmer av FNs sikkerhetsråd, å forsyne dem med jagerfly og pansrede kjøretøy, sier Andrews, som er spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar.

– I løpet av samme periode har også Serbia autorisert eksport av raketter og artilleri til Myanmars militære, legger han til.

FNs hovedforsamling har tidligere vedtatt en resolusjon som oppfordrer medlemslandene til ikke å selge våpen til Myanmar, men denne er ikke bindene og Sikkerhetsrådet har ikke vedtatt våpenblokade.

– Det er helt avgjørende at medlemslandene og Sikkerhetsrådet straks sørger for å få en stans i våpensalget til militærjuntaen. Menneskeliv, og Sikkerhetsrådets troverdighet, står på spill, sier Andrews.

– Sikkerhetsrådet bør i det minste vurdere en resolusjon som forbyr salg av våpen som benyttes av Myanmars militære til å drepe uskyldige mennesker, sier han.

Russland og Kina har imidlertid vetorett i Sikkerhetsrådet, der en resolusjon om dette derfor ikke har vært lagt fram.

(©NTB)

Flere nyheter: