Menu
Millioner av barn trues av sultedøden i krigsherjede Jemen, og FN trygler nå medlemslandene om å hjelpe. Lille Maher Ahmed ble lagt på vekten på et sykehus i Sana i november, og det er uvisst om livet sto til å redde. Foto: AP / NTB

FN: Jemen trues av omfattende sultkatastrofe

Krigsherjede Jemen står midt oppe i en humanitær krise, og om få måneder vil 19 millioner mennesker i landet trolig sulte, advarer FN.

Av NTB | 15.03.2022 06:10:08

Ulykker og naturkatastrofer: Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i 2015, i spissen for en regional koalisjon støttet av blant andre USA og Storbritannia.

Koalisjonen har siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus. Sykehus, skoler og vann- og elektrisitetsforsyningen er angrepet, og FN beskrev alt for flere år siden Jemen som den verste humanitære krisen i vår tid.

En FN-rapport konkluderte for få måneder siden med at krigen ved årsskiftet hadde krevd 377.000 menneskeliv, 4 millioner mennesker er drevet på flukt og angrepene fortsetter.

2,2 millioner barn i Jemen er alt underernært, og for 538.000 av dem er situasjonen kritisk. Det samme kan situasjonen for 1,3 millioner kvinner i risikogrupper bli, ifølge FN.

– Flere og flere barn går til sengs sultne i Jemen, sier lederen for FNs barnefond (Unicef), Catherine Russell.

Den alvorlige matmangelen og feilernæringen gjør at barna ikke utvikler seg som de skal, noe de vil måtte lide for resten av livet, konstaterer hun.

– Disse forferdelige tallene bekrefter at vi nå teller ned mot en katastrofe i Jemen, og tiden er snart for knapp til å kunne unngå den, sier lederen i Verdens matvareprogram David Beasley.

– Dersom vi ikke straks mottar betydelig ny finansiering, vil det resultere i massesult og hungersnød, sier han.

Jemen er helt avhengige av matvarehjelp utenfra, og rundt halvparten av kornforsyningene til WFP har tidligere kommet fra Ukraina og Russland.

Onsdag har FN-organisasjonene innkalt til en internasjonal giverkonferanse for Jemen, i håp om at verdens land skal innse alvoret og komme landet og befolkningen der til unnsetning.

– Vi må handle nå, sier FNs koordinator for humanitærhjelp til Jemen, David Gressly.

17,4 millioner av Jemens 29 millioner innbyggere lever i dag på sultegrensen, og om få måneder vil tallet trolig ha økt til 19 millioner.

– Den humanitære situasjonen i landet vil bli enda verre mellom juni og desember, slår FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) fast og konstaterer at landet står på randen av en total katastrofe.

Russlands invasjon av Ukraina, som er en av verdens største produsenter av hvete, vil ytterligere bidra til å påskynde katastrofen, advarer FN.

(©NTB)

Flere nyheter: