Menu
FNs høykommissær for menneskerettigheter har dokumentert nesten 3.800 drap på sivile i Ukraina siden Russland invaderte landet i slutten av februar. Trolig er tallet langt høyere. Nadija Trubtsjaninova er blant dem som har mistet familiemedlemmer. Sønnen Vadym ble drept av russiske soldater i Kyiv-forstaden Butsja. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

FN har dokumentert nesten 3.800 drap på sivile i Ukraina

Minst 3.778 sivile er drept i Ukraina siden den russiske invasjonen startet i februar, ifølge FN. Det antas at det reelle antallet er langt høyere.

Av NTB | 19.05.2022 02:30:50

Kriminalitet og rettsvesen: Av de drepte er 1.419 menn, 929 kvinner, 97 gutter og 86 jenter, i tillegg til 68 barn og 1.179 voksne med ubekreftet kjønn, skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

I tillegg har minst 4.186 blitt såret. 2.070 har blitt drept i de separatistkontrollerte regionene Donetsk og Luhansk, mens 1.946 har blitt drept i områder der ukrainske myndigheter har kontrollen.

De fleste dødsfallene ble forårsaket av bruk av eksplosiver med stort nedslagsfelt, blant annet tung artilleriild og luftangrep, ifølge FN.

Videre heter det at det antas at de reelle tallene trolig er langt høyere, da det har vært vanskelig å få tilgang til informasjon fra områder der det har vært intense kamper, og fordi mange rapporter om drap på sivile kun kommer fra enkeltkilder.

Særlig gjelder dette områder som for eksempel Mariupol, Izium og Popasna, der det er meldt om store sivile tap, skriver OHCHR.