Menu
Etter ti år med krig er de humanitære behovene enorme, både i Syria og blant millioner av flyktninger som lever i naboland. Foto: AP / NTB

FN fikk ikke det de ba om til humanitærhjelp for Syria

FN ba om drøyt 85 milliarder kroner i humanitærhjelp til syriske krigsofre, men fikk tilsagn om bare 55 milliarder kroner under en giverkonferanse tirsdag.

Av NTB | 30.03.2021 20:50:55

Krig og konflikter: Av de 85 milliardene som trengs i inneværende år, ønsket FN å øremerke 39 milliarder til humanitærhjelp inne i Syria, mens det øvrige var tiltenkt millioner av syriske krigsflyktninger i nabolandene.

– I ti år har syrere lidd gjennom død, ødeleggelse, fordrivelse og nød. Og ting blir verre, ikke bedre. Mer enn 13 millioner mennesker trenger humanitærhjelp for å overleve dette året, sa FNs generalsekretær António Guterres tirsdag.

Tyskland var mest rause under giverkonferansen og lovet drøyt 17 milliarder kroner, mens USA lovet drøyt 5 milliarder kroner.

Situasjonen i landet er fortsatt svært spent, sykehus og andre sivile mål rammes regelmessig og styrker fra fem land opererer i nærheten av hverandre.

– Det kan blusse opp igjen når som helst, sa han under tirsdagens giverkonferanse.

Søreide oppfordret også til videre arbeid mot en politisk løsning på konflikten og sa at alle involverte parter må være forberedt på å inngå vanskelige kompromisser.

– Dette trengs sårt. Matprisene har fordoblet seg siden i fjor. Nesten 60 prosent av befolkningen legger seg sultne om kvelden. Fattigdommen vokser og covid-19 gjør situasjonen verre, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

– Det er skuffende å se at Storbritannia og USA kutter dramatisk i sine bidrag i en tid der syriske familier står overfor mer sult og fattigdom enn noensinne, sier han.

– Verdenssamfunnet har sviktet ved ikke å stanse de krigførende partene i Syria fra å bruke sivile som brikker i et spill. Å trappe opp hjelpen er det minste verden kan gjøre for å hjelpe syrerne med å overleve og komme på fote igjen, sier Egeland.

FNs spesialutsending til Syria, den norske diplomaten Geir O. Pedersen, advarte på sin side mot å tro at krigen og det syriske folks lidelser er over, selv om situasjonen på bakken nå er relativt rolig.

Norge har lovet å bidra med minst 1,6 milliarder kroner i 2021 og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) oppfordret i sitt innlegg på konferansen partene i landet til å ivareta humanitære behov og tilrettelegge for vaksinering mot covid-19.

Redd Barna gleder seg over at Norge opprettholder et høyt nivå på den humanitære hjelpen til Syria.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er på sin side skuffet over at enkelte land kutter i sin humanitærhjelp til Syria.

(©NTB)

Flere nyheter: