Menu
Det enorme stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP/NTB

FN bekrefter: Sivile evakueres fra stålverket i Mariupol

FN bekrefter at evakuering av sivile pågår fra det beleirede stålverket Azovstal i Mariupol. Flere enn 50 sivile er evakuert fra området, ifølge flere kilder.

Av NTB | 01.05.2022 16:16:04

Politikk: To grupper med sivile fra området ved stålverket skal ha ankommet en landsby øst for Mariupol søndag, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

Også det russiske forsvarsdepartementet har varslet om evakueringen, og har sluppet en video av kjøretøyer med FN- og Røde Kors-symboler. Videoen er ikke verifisert.

Søndag ettermiddag bekrefter FN overfor nyhetsbyrået AP at det pågår en operasjon for å evakuere folk fra Azovstal. Talspersonen Saviano Abreu sier evakueringen gjøres i samarbeid med Røde Kors, samt både ukrainske og russiske myndigheter. Abreu sier situasjonen er svært kompleks og vil ikke gi flere detaljer.

Reuters-bilder viser sivile som ankommer landsbyen Bezimenne. Landsbyen kontrolleres av russisk-støttede separatister i Donetsk-regionen, rundt 30 kilometer øst for Mariupol. I kolonnen var bilder med ukrainske skilter, russiske styrker og kjøretøyer med FN-symboler, skriver nyhetsbyrået. I den første gruppen var rundt 40 sivile, og senere ankom ytterligere 14 mennesker et mottakssenter i landsbyen, ifølge Reuters’ fotograf.

Også en AP-journalist så kvinner og barn ankomme Bezimenne sammen med representanter fra FN og Røde Kors søndag. Lørdag ble det meldt fra både russisk og ukrainsk hold at 20–25 sivile ble evakuert fra Azovstal, men det har ikke FN bekreftet.

Mariupol ligger ved Svartehavet og ble beleiret av russiske styrker kort tid etter invasjonen 24. februar.

FNs generalsekretær António Guterres sa i Kyiv torsdag at organisasjonen gjør alt i sin makt for å sikre evakueringen av sivile fra byen.

– Befolkningen i Mariupol har i dag et desperat behov. De trenger en fluktrute fra apokalypsen, sa han.

Situasjonen på bakken er imidlertid fortsatt svært vanskelig, og sivile som har forsøkt å rømme fra byen på egen hånd, har hevdet at russiske styrker skyter på dem. Ukrainske myndigheter har gjentatte ganger anklaget russiske styrker for å bombardere fluktruter som partene er blitt enige om.

Anslagsvis 2.000 ukrainske soldater er i Azovstal, som blant annet inneholder et stort nettverk med underjordiske tunneler fra den kalde krigen.

Opptil 1.000 sivile har ifølge ukrainske myndigheter søkt ly i stålverket, men lever under svært dårlige forhold. Det er anslagsvis 100.000 sivile igjen i resten av Mariupol, som hadde 450.000 innbyggere før krigen.

Petro Andryjusjtsjenko, en rådgiver for byens ordfører, uttaler på meldingsappen Telegram at de ikke ønsker å kommentere evakueringsryktene inntil videre.