reklame for Sheiken Bowling
Menu
Nordkoreanere hyller landets ledere, men matvaresituasjonen blir stadig mer prekær, advarer FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i landet, Tomas Ojea Quintana. Foto: AP / NTB

FN advarer mot ny sultkatastrofe i Nord-Korea

FN bør lette på sanksjonene mot Nord-Korea, der stadig flere trues av sult, advarer FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i landet.

Av NTB | 13.10.2021 10:22:43

Ulykker og naturkatastrofer: – Vanlige nordkoreanere kjemper nå daglig for et verdig liv, heter det i Tomas Ojea Quintanas siste rapport, der han slår fast at den humanitære situasjonen i landet kan utvikle seg til «en krise».

Den statlige nordkoreanske TV-stasjonen KCTV meldte alt i juni at landet sto overfor en «matvarekrise», og landets leder Kim Jong-un medga at situasjonen var «spent».

FN har innført strenge sanksjoner som følge av landets atomvåpenprogram, men disse bør det nå lempes på for å forhindre en sultkatastrofe, mener Quintana.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) konstaterte for tre måneder siden at Nord-Korea i år mangler 860.000 tonn mat for å kunne mette egen befolkning, og advarte mot «magre tider».

Den nordkoreanske lederen har ikke villet forhandle med USA siden det mislykkede toppmøtet med daværende president Donald Trump i Hanoi i 2019, og han holder fast ved at det er amerikanerne som utgjøre trusselen og at landet derfor trenger atomvåpen for å forsvare seg.

Nord-Korea opplevde også i årene 1994 til 1998 en omfattende sultkatastrofe som trolig kostet flere hundre tusen mennesker livet.

– De mest sårbare blant barn og eldre risikerer å sulte. Sanksjonene som Sikkerhetsrådet har innført, bør vurderes på nytt og om nødvendig lempes på for å sikre humanitær og livreddende bistand, sier han.

Kim Jong-un bruker likevel store ressurser på landets atomvåpenprogram og viste senest denne uka stolt fram det som skal være en nyutviklet interkontinental rakett som skal kunne nå mål i USA.

(©NTB)

Flere nyheter: