reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
En Fairey Barracuda torpedobomber er funnet i Karmsundet. Foto: Royal Air Force

Flyvrak fra krigen funnet i Karmsundet

Dykkere fra Slettaa Dykkerklubb har lokalisert restene av en britisk Fairey Barracuda torpedobomber fra andre verdenskrig i Karmsundet.

Av Egil M Solberg | 13.11.2020 07:36:38

Krigen: Flyet ble skutt ned 22. februar 1945 under en mineleggingstokt i sundet ved Haugesund.

Flyet liggende på 33 meters dyp, melder dykking.no.

Ifølge Wikipedia finnes det ingen intakte fly av denne typen – ikke engang på museum.

– Vrakrestene ligger midt i skipsleia i Haugesund, og det er vanligvis ikke lov å dykke der på grunn av skipstrafikken. Vi søker nå Kystverket om at de omdirigerer båttrafikken slik at vi kan få dokumentert funnet bedre, forteller Åge Wee i Slettaa Dykkerklubb.

Funnet ble gjort av Tore André Apeland, Roy Drange og Lene Herigstad ved hjelp av en ROV.

Det britiske National Museum of the Royal Navy er i ferd med å sette sammen et fly ved hjelp av deler fra forskjellige vrak, blant annet et som ble hevet utenfor Solent ved Portsmouth i 2019.

Fikk vrakdeler i teina

Letingen etter flyvraket ble satt i gang etter at Tore André Apeland fikk en oljetank fra flyet med opp da han trakk en av teinene sine i slutten av september.

Oljetanken er levert til Arquebus Krigshistoriske museum i Tysvær. Styreleder i museets venneforening Øystein Østensjø er ikke i tvil om at det er flyet fra operasjon Groundsheet dykkerne har funnet.

Flyene hadde tatt sikte på Utsira, men feilnavigerte og nådde land ved Stavanger. Kraftig beskytning gjorde at Barracuda’ene mistet kontakten med eskorteflyene, men to av dem fant veien nordover til Karmsundet.

Det ene styrtet i sjøen, og det er dette det nå er funnet vrakrester av, skriver nettstedet.

Flere nyheter: