Menu
En sivil politibil sperrer en av veiene opp til Gråtådalen i Beiarn i Nordland, der flyet styrtet. Foto: Annika Byrde / NTB

Flyulykken: Politiet håper å gjenoppta arbeidet i ulykkesområdet søndag

De fire amerikanske soldatene som døde i flystyrten i Beiarn i Nordland, blir hentet ut lørdag dersom værforholdene tilsier at det er mulig.

Av NTB | 19.03.2022 19:04:44

Ulykker og naturkatastrofer: – Skredeksperter har rådet oss til å ikke sende inn mannskaper slik forholdene er nå, sier stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland lørdag ettermiddag.

Politiet håper at de kan ta seg inn til ulykkesstedet søndag. Da er det varslet bedre vær- og skredforhold. Eilertsen sier de vurderer situasjonen hele tiden.

Til TV 2 sa operasjonsleder Kjetil Kaalaas at de må ha været med seg dersom de skal kunne gjøre noe i søndag.

– Vi håper at forholdene blir bedre utover kvelden, natten og morgendagen, sånn at politiet sammen med Kripos og Havarikommisjonen kan gjøre sitt arbeid søndag, sa Kaalaas lørdag ettermiddag.

– I natt ble været så dårlig at vi har trukket vaktholdet litt ned fra havaristen. Vi har også fått en anbefaling fra skredeksperter om at det ikke er tilrådelig å sende mannskaper inn i området igjen, så vi ligger litt på været der, sier stabssjef Eilertsen.

– Vi strakk grensen litt langt for å nå fram til havaristen i natt. Hovedmålet vårt var å avklare at alle fire var i og rundt flyet, noe vi gjorde, sa Eilertsen på en pressebrifing tidligere lørdag.

Ørjan Kristensen, som leder Beiarn Røde Kors og Hjelpekorpset, sier til NTB at de kommer til å bistå politiet og Forsvaret med å komme seg inn og ut fra området i et par dager til.

Når arbeidet skal starte søndag blir scootertroppen bedt om å gjøre seg klare på kort varsel.

– Det er ikke noe sklibane slik vi ser det, sa Eilertsen på pressebrifingen.

Ulykkesstedet er en dal i et bratt, skogskledd område i Gråtådalen i Beiarn. Lørdag var farevarselet for skred på nivå fire av fem, ifølge Varsom.

Havarikommisjonen og Kripos forbereder seg til å gjøre undersøkelser i ulykkesområdet.

– Først må vi bistå i arbeidet med at vrak og området blir godt nok ivaretatt slik at det kan gjøres undersøkelser på en god måte, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Statens Havarikommisjon til NTB.

Siden flyet tilhørte det amerikanske forsvaret, arbeides det med å avklare hvem som skal være ansvarlige for etterforskningsarbeidet, norske eller amerikanske myndigheter.

– Politiet har i natt ca. klokken 1.30 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet, er omkommet, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt i en pressemelding lørdag morgen.

Forsvaret har varslet og følger opp de pårørende.

Maskinen hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Klokka 21.17 ble det gjort funn på bakken i Gråtådalen i Beiarn, opplyser Forsvaret.

– Det var nødpeiler på Sea King-helikopter som slo ut over Beiarn. De gjorde et visuelt funn, de så maskinen som har gått i bakken, sa stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland til NTB fredag kveld.

Forsvaret opplyste lørdag formiddag at Cold Response-øvelsen fortsetter som planlagt med de tiltak som de må gjøre på grunn av været.

– Akkurat nå er det fullt fokus på å få avsluttet redningsaksjonen, ta vare på folk, og så vil det være en normal prosedyre med årsaksforhold, sa generalløytnant Yngve Odlo, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, til NRK.

Politiet tok seg inn til ulykkesområdet natt til lørdag, men måtte trekke seg ut av området på grunn av vær- og skredforholdene. Mannskaper holder nå vakt noen hundre meter unna ulykkesstedet.

Flyet skal ha truffet fjellet i et hardt sammenstøt.

Lørdag morgen ble det bekreftet at mannskapet om bord på det savnede flyet hadde omkommet.

Mannskapet på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen MV-22B Osprey. Flyet tilhører det amerikanske marinekorpset og deltok i Nato-militærøvelsen Cold Response. Det skulle etter planen ha landet like før klokken 18 fredag. Flyet ble meldt savnet klokken 18.26 da det ikke landet som planlagt.

Det er foreløpig ikke kjent hva årsaken til ulykken var, eller om været kan ha medvirket til flystyrten.

Flere nyheter: