Menu
Stavanger lufthavn Sola var tirsdag kveld stengt på grunn av brann i et parkeringshus ved flyplassen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Flytrafikken kansellert og mange biler ødelagt

Flere hundre biler antas ødelagt og all flytrafikk på Stavanger lufthavn ble kansellert tirsdag kveld etter storbrannen i et parkeringshus på flyplassen.

Av NTB | 07.01.2020 21:25:03

Ulykker og naturkatastrofer: Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15.30-tiden. Ved 21-tiden brant det fortsatt i parkeringshuset over flere etasjer i parkeringsanlegget, men i løpet av kvelden har brannen dempet seg noe.

Røykdykkerne har på grunn av fare for bygningskollaps trukket seg ut av parkeringshuset. Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, sier at brannvesenet driver en defensiv slokking, siden bygget har fått store skader og at det er fare for at det raser sammen.

– Det kan ta mange, mange timer å slokke brannen. Problemet er å komme til, siden vi må gjøre en såpass defensiv slokking, sier han.

Ifølge politiet har det ikke kommet meldinger om at mennesker har blitt skadd i brannen.

Brannvesenet har derfor rekvirert en slokkerobot, som blir fraktet med fly fra Oslo i løpet av kvelden.

Verken politi eller brannvesen vil si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men har opplyst at det er snakk om flere titalls biler. Ifølge Stavanger Aftenblad er det snakk om flere hundre biler.

Det er Apcoa Parking, tidligere Europark, som drifter parkeringshuset.

Tirsdag ettermiddag stanset Avinor flytrafikken på grunn av at brannmannskapene som er ansatt ved flyplassen, bistår i slokkingsarbeidet. Alle flygningene på flyplassen var kansellert tirsdag kveld.

Det er ikke kjent når flytrafikken vil starte opp igjen onsdag morgen.

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget på Stavanger lufthavn som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Evakuerte fra Scandic hotell og reisende på flyplassen ble tirsdag kveld transportert til et Atlantic hotell i Stavanger sentrum for innlosjering og registrering.

Sola kommune har satt krisestab i forbindelse med brannen på lufthavnen og har tett dialog med redningsetatene.

Nødetatene har mange ressurser på stedet, blant annet er det mellom 50 og 60 brannmannskaper på stedet. Det er også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

Politiet og brannvesenet har oppfordret beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen.

– Dette er farlig røyk blant annet på grunn av plaststoffer, drivstoff og batterier i bilene som brenner, opplyser Rogaland brann og redning IKS.

De har videre bedt om at folk ikke kjører til og fra flyplassen.

Brannmannskapene har i løpet av kvelden fått god slokkeeffekt ved å bruke skumvæske, og brannen har dempet seg en del. De har likevel problemer med å nå lenger inn i parkeringsbygget med slokkemetodene de benytter.

Det er i parkeringshus P1 ved «Kiss and fly»-området på flyplassen som står i flammer. Avinor opplyser til NRK at det er over 3.000 parkeringsplasser i parkeringshuset, som var bortimot fullt da brannen startet.

Det var ved 15.30-tiden at politiet fikk melding fra en privatperson om at det brant i elbil i parkeringshuset. Det er ikke bekreftet at brannen startet i elbilen.

(©NTB)

Flere nyheter: