Menu
Flyteknikerstreiken fortsetter etter at et møte mellom partene søndag kveld endte uten resultat. Mandag trappes streiken opp, men passasjerene blir bedt om å møte opp som normalt. Foto: Terje Pedersen / NTB

Flyteknikerstreiken fortsetter: – Står bom fast

Flyteknikerstreiken fortsetter etter at et møte mellom partene søndag kveld endte uten resultat. Mandag morgen trappes streiken opp.

Av NTB | 19.06.2022 21:11:51

Økonomi og næringsliv: – Det står bom fast. Det er ultimate krav fra NHO og ingen reell forhandlingsvilje fra arbeidsgiversiden. Delegasjonen reiser hjem, sier leder Jan Skogseth i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) til TV 2.

Det ble streik blant flyteknikerne etter at meklingen mellom NHO Luftfart og NFO ble avsluttet fire timer på overtid natt til lørdag. I første omgang ble 31 flyteknikere tatt ut i streik, mens ytterligere 75 blir tatt ut i streik fra mandag morgen.

Partene ble enige om å møtes klokken 18 søndag kveld for å undersøke grunnlaget for å avbryte streiken, men samtalene endte altså uten resultater.

– Det er ingen som har lyst til å bli rammet av streik. Vi står i samme situasjon alle sammen, vi flyteknikere skal også på ferie i sommer, og vi blir også rammet som alle andre, sier NFO-lederen.

– Vi kan forhandle og diskutere løsninger når som helst, men da må de signalisere vilje til å tilpasse seg det nivået andre grupper har akseptert, sier administrerende direktør Thorbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

– Det er utrolig viktig at passasjerene ikke holder seg hjemme som følge av dette. Får du ikke beskjed om annet, er det bare å møte som normalt mandag, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe til NTB.

Widerøe vurderer enkelte forhåndskanselleringer, men har foreløpig valgt å ikke gjøre det. Selskapet vil utvilsomt merke streiken på en annen måte på mandag sammenlignet med i helgen, men Brandvoll understreker at det er vanskelig å si noe om hvordan de neste dagene blir.

– Vi har god tro på normal trafikk mandag og tror det skal gå forholdsvis greit, sier hun.

– Vi oppfordrer fremdeles alle passasjerer til å møte opp til vanlig tid, og vi kommer til å gi beskjed dersom det blir endringer, sier hun.

– Vi må komme tilbake til hvordan det blir fremover, men foreløpig er ingen avganger berørt, sier Glorvigen.

SAS har også hatt en normal helg på tross av streiken. Selskapet har ingen informasjon om mandagens flytrafikk og sier at man eventuelt må komme tilbake til det.

– Passasjerer vil bli kontaktet dersom deres fly blir kansellert, sier kommunikasjonsrådgiver Anna Sandell i SAS til NTB.

Flyselskapet Flyr er ikke berørt av streiken ettersom de ikke har ansatte som er organisert i NFO.

– Årsaken til bruddet var i våre øyne svært høye økonomiske krav, sa Lothe til NTB lørdag.

Han omtalte lønnskravene som urealistiske, og gjentok dette søndag.

– Da kommer vi ikke i mål, sånn er det bare, og da er det de reisende som må ta støyten. Det er blodig urettferdig, sier NHO Luftfart-direktøren.

NFO-leder Jan Skogseth sa på sin side at flyteknikernes lønn har vært under press så lenge at yrket ikke lenger er konkurransedyktig.

– Vi er i en situasjon hvor det er uakseptabelt med et lønnstillegg som frontfagene. Flyteknikeryrket må ha en nivåheving av lønn nå, sa NFO-lederen lørdag.

Hos Widerøe har flytrafikken stort sett gått som normalt gjennom helgen, med unntak av noen få kanselleringer søndag.

For Norwegian har flytrafikken gått som normalt i helgen, og ingen flyginger er kansellert som følge av streiken, sier pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian til NTB.

Meklingen gikk på overtid etter midnatt fredag kveld. Avstanden mellom partene var imidlertid for stor, og like før klokken 4 ble meklingen brutt.

Flere nyheter: