Menu
Flyet med åtte fallskjermhoppere og én flyger om bord styrtet da det skulle ta av fra flyplassen i Örebro i Sverige. Foto: Jeppe Gustafsson / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Flystyrten i Sverige: Alle var døde da redningsmannskapene ankom stedet

Det var ikke mulig å redde liv da redningstjenestene ankom stedet der flyet styrtet i Örebro i Sverige torsdag, ifølge brannvesenet. Ni personer døde i ulykken.

Av NTB | 09.07.2021 10:53:53

Sport: – Dessverre er våre sjanser for å redde liv praktisk talt null når vi ankommer og finner ut at flyet har brent, sa redningssjef Peo Staberyd på en pressekonferanse fredag.

Det var åtte fallskjermhoppere og én flyger om bord i flyet, som styrtet da det skulle ta av fra rullebanen torsdag kveld. Politiet ble varslet om ulykken i 20-tiden.

– Vi så at det ikke var liv å redde, sa Staberyd.

Etterforskere fra den svenske havarikommisjonen undersøker vraket og forsøker å finne årsaken til styrten. Flyet skal være et innleid fly av typen DHC-2 Turbo Beaver, ifølge det svenske fallskjermforbundet.

– Vi gjennomførte det vi kaller en særskilt hendelse, der vi samlet ressurser i regionen så vi kunne iverksatte de nødvendige tiltakene på ulykkesstedet, sa han.

Hellgren sa de begynte å samle inn informasjon da de kom til stedet.

– Vi sørger for å sikre den tekniske informasjonen som er tilgjengelig for å muliggjøre godt etterforskningsarbeid, sa han.

– Arbeidet så langt går ut på at intervjuer blir gjennomført med flygeledere og vitner på stedet. Vi har tatt en første kikk på vraket og omgivelsene, sier avdelingsleder Peter Swaffer i havarikommisjonen.

De har så langt ikke fått noe svar på hva som forårsaket ulykken.

Målet er nå å hente ut flyet så snart som mulig og ta det til et undersøkelsesrom i Strängnäs.

– Jeg tenker på dem som er rammet, på deres familier, samt nære og kjære i denne svært vanskelige stunden. Jeg vil få uttrykke min dypeste deltakelse i deres sorg, sa statsminister Stefan Löfven til Expressen.

Det ble rekvirert en krisegruppe til flyplassen, der mange bekymrede pårørende hadde møtt opp. Også flere prester rykket ut, og kirker i området åpnet dørene for sørgende fra fredag morgen.

Mats Brantsberg, som er sikkerhetssjef i Örebro kommune, sa de har bidratt med krisestøtten gjennom natten.

– Vi kommer til å fortsette samarbeidet med den kirken, sa han.

– Tankene går til Umeå, og vi har den hendelsen som et scenario når vi har øvd. Men nå jobber vi ubetinget med denne hendelsen, vi trekker ingen paralleller til Umeå, sier han.

Også i den ulykken omkom åtte fallskjermhoppere og en flyger. Ulykkesrapporten konkluderte med at småflyet som styrtet, både var lastet for tungt og feil.

Niclas Hellgren i Bergslagen-politiet sa innledningsvis på pressekonferansen at de raskt skjønte at det var en alvorlig ulykke.

Den svenske havarikommisjonen sendte to etterforskere til åstedet torsdag kveld.

Mange har uttrykt sorg og fortvilelse i Sverige etter ulykken.

Ulykken minner om en lignende ulykken i Umeå i juli i 2019, men Hellgren sier at all oppmerksomhet nå er rettet mot torsdagens flystyrt.

(©NTB)