Menu
Flyteknikerne skal nå tilbake på jobb etter at flytekniker-konflikten avsluttes. Men flyselskapene vil fremdeles merke effektene av konflikten en stund fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Flyselskapene varsler etterslep som følge av flytekniker-konflikten

Flytekniker-konflikten avsluttes med tvungen lønnsnemnd. Det blir møtt med glede hos flyselskapene, som likevel varsler en del etterslep i flytrafikken.

Av NTB | 28.06.2022 10:46:04

Økonomi og næringsliv: – Jeg har dessverre ikke hatt noe annet valg enn å gå til tvungen lønnsnemnd, sa arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) på et pressetreff tirsdag formiddag.

Flyteknikerne gikk til streik lørdag 18. juni etter at meklingen ble brutt. Streiken ble trappet opp en uke senere, og NHO svarte med å iverksette lockout, som medførte at de 450 flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) ble nektet å møte opp på jobb.

Hundrevis av flyavganger har blitt kansellert, og manges sommerferier har gått i vasken. Men det var da konflikten medførte trøbbel for ambulanseflyene – og dermed fare for liv og helse – at regjeringen så seg nødt til å gripe inn.

Nærmere bestemt mente Helsetilsynet at dette vil gå utover kritisk syke pasienter som er avhengig av å bli fraktet over lengre avstander.

– Det er klart at når det oppstår fare for liv og helse, så må alltid det gå foran. Selv om jeg er lite glad for å gjøre dette, så er det riktig avgjørelse når varslet fra Helsetilsynet er av en slik karakter at de sier at fare for liv og helse vil oppstå, sier hun til NTB.

Tirsdag morgen kalte hun partene ved NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) inn til et møte. Der spurte hun partene om de så noen mulighet for en løsning, hvorpå begge partene svarte nei.

Dermed ble tvungen lønnsnemnd siste utvei. Partene ble i samme slengen bedt om å gjenoppta arbeidet så snart som mulig.

– Det vil ta dager, og det kan ta uker før vi er der vi ville ha vært foruten konflikten. Nå vil passasjerene kunne bli ombooket til nye flyginger, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NTB.

Både SAS og Norwegian opplyser også til NTB at det vil bli noe etterslep som følge av konflikten, men at de sikter på å gjenoppta normal drift så raskt som mulig.

Også Luftambulansetjenesten opplyser at de venter noe etterslep.

– Årsaken til dette er at reisetiden til basene kan ta mellom 6 og 12 timer. Noen av teknikerne som nå skal på jobb, bruker rutefly, og det kan ta tid, sier kommunikasjonsrådgiver Elin Åsbakk Lind i Luftambulansetjenesten i en pressemelding.

– Vi er veldig lei oss for det og så ikke dette som nødvendig. For her har vi vært åpne for å gi dispensasjoner for å unngå det, men NHO har opprettholdt at det er umulig gi dispensasjoner, som Babcock ba om for ambulansetjenesten, sier NFO-leder Jan Skogseth til NTB.

NHO Luftfart understreker at de hele veien har forsøkt å finne en løsning gjennom forhandlinger og mekling. De respekterer regjeringens beslutning, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

– Konflikten kom på et svært krevende tidspunkt i norsk økonomi og flybransjen, og har vært en stor belastning for alle som har blitt berørt. Dette har rammet både reisende og norske bedrifter. Det er beklagelig, mener Lothe.

Mjøs Persen sier hun misliker sterkt at ansvaret ble skjøvet over på regjeringen, som ikke fikk noe annet valg enn å avblåse streiken.

Widerøe har måttet innstille hundrevis av avganger de siste dagene. De er glade for at konflikten nå er over, men varsler at det vil ta tid før trafikken er tilbake til normalen.

NFO er skuffet over at det hele endte med tvungen lønnsnemnd. Samtidig er de klare på at arbeidet skal gjenopptas umiddelbart.

(©NTB)

Flere nyheter: