reklame for Sheiken Bowling
Menu
Siv Jensen og Frp fikk i budsjettforhandlingene gjennomslag for at forfulgte kristne, yazidier og ahmadiyya skal prioriteres blant Norges 3.000 kvoteflyktninger neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Flyktningprioritering ikke brudd på flyktningkonvensjonen

Det er ikke et direkte brudd på flyktningkonvensjonen å prioritere forfulgte kristne flyktninger, mener professor i internasjonal migrasjonsrett.

Av NTB | 05.12.2020 05:53:02

Politikk: Maja Janmyr, som er professor i internasjonal migrasjonsrett ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid det er i strid med flyktningkonvensjonens intensjon å prioritere enkelte religiøse grupper, skriver Vårt Land.

Flyktningkonvensjonen sier ingenting om hvilke kriterier som skal brukes for å velge kvoteflyktninger.

– Det å gjøre disse prioriteringene vil derfor ikke være et direkte brudd på konvensjonen, men jeg mener det er tydelig i strid med konvensjonens overordnede intensjon om å beskytte de med størst beskyttelsesbehov – uansett religiøs bakgrunn, sier Janmyr til avisen.

Regjeringen og Frp ble denne uken enige om at forfulgte kristne, yazidier og ahmadiyya skal prioriteres blant de 3.000 kvoteflyktningene som skal velges ut i 2021.

Tidligere har regjeringen bestemt at Norge skal prioritere barnefamilier, mennesker som er forfulgt for sin legning og flyktninger fra enkelte land i den norske kvoten på 3.000 personer. Beslutningen om å prioritere forfulgte kristne, yazidier og ahmadiyya kommer i tillegg.

(©NTB)

Flere nyheter: