Menu
USAs utenriksminister Mike Pompeo erklærte søndag at Houthi-bevegelsen i Jemen vil bli regnet som en terrororganisasjon fra 19. januar og underlagt sanksjoner. Foto: Saul Loeb/Pool Photo via AP / NTB

Advarer mot USAs terrorstempling av houthiene

At USA stempler Houthi-bevegelsen i Jemen som terrorister og innfører sanksjoner, vil få alvorlige konsekvenser for innbyggerne i landet og truer barna.

Av NTB | 11.01.2021 18:23:02

Krig og konflikter: Advarselen kommer fra organisasjonene Redd Barna og Flyktninghjelpen, etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo søndag kunngjorde at landet regner Houthi-bevegelsen for å være terrorister.

– Dette vil gi flere verktøy for å konfrontere terrorhandlingene som den dødelige og Iran-støttede Houthi-militsen utøver i Golf-regionen, het det i en kunngjøring.

Terrorstemplingen innebærer at det innføres flere sanksjoner mot houthiene, og disse trer ifølge Pompeo i kraft 19. januar, dagen før han selv må rydde kontoret og Joe Biden tas i ed som USAs nye president.

Kunngjøringen blir ønsket velkommen av Saudi-Arabia, som har ledet militærkoalisjonen mot opprørerne.

Men organisasjoner som forsøker å hjelpe innbyggerne i landet, er bekymret. Houthi-bevegelsen har kontrollen over den nordlige delen av Jemen.

Sanksjonene vil true leveranser av helt nødvendige matvarer, medisiner og drivstoff i det nordlige Jemen, påpeker organisasjonen.

Også Flyktninghjelpen advarer.

– Sanksjonene vil svekke evnen hjelpeorganisasjonene har til å respondere, advarer landdirektør Mohamed Abdi.

80 prosent av befolkningen er avhengige av matvarehjelp utenfra.

– USAs regjering må forsikre om at sanksjoner ikke hindrer mat, drivstoff og medisiner fra å komme inn i et land som allerede er midt i en stor humanitær katastrofe, sier Abdi og ber Biden om å ta grep.

Soeripto minner om sultkatastrofen Somalia i 2011, som kostet over 250.000 mennesker livet.

– Den hungersnøden ble forverret av at nødhjelp ble forsinket på grunn av den samme typen politikk som ikke satte humanitære behov først. Vi må lære av historien og ikke forvise barn og familier i Jemen til den samme skjebnen, sier hun.

FNs matvareprogram (WFP) advarte senest i desember mot faren for den verste hungersnøden verden har sett på flere tiår i Jemen.

– Jemens innbyggere bryr seg ikke om president Donald Trumps merkelapper, ettersom Trump-administrasjonen er delaktige i utsultingen og drap på jemenitter, skriver bevegelsens politiske leder Mohamed Ali al-Houthi på Twitter.

Terrorstemplingen av houthiene anses som et siste framstøt fra Pompeo for å skaffe et ettermæle for seg selv og president Donald Trump.

Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere har tidligere konkludert med at det ikke foreligger beviser for store våpenleveranser fra Iran.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.

De forente arabiske emirater har samtidig hatt soldater på bakken og støtter separatister som har erklært selvstyre i sør.

Over 100.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) trolig drept i løpet av krigen, som til tross for fredssamtaler og enighet om fangeutveksling, har blusset opp den siste måneden.

– Humanitære aktører har advart i ukevis om at konsekvensene av en slik beslutning vil være katastrofal for utallige barn og deres familier, som bare så vidt klarer å overleve, sier president Janti Soeripto i Redd Barna.

USA har sagt de vil gi noen humanitære unntak fra sanksjonene, men Redd Barna spør hvordan dette skal skje i praksis.

Houthiene fordømmer USAs kunngjøring og sier at de forbeholder seg retten til å svare.

Saudi-Arabia har med støtte fra vestlige land som USA og Storbritannia siden gjennomført over 20.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

(©NTB)

Flere nyheter: