Menu
Avgått konsernsjef Jacob Schram (t.h.), på vei ut av bildet, og daværende finansdirektør, nå ny konsernsjef, Geir Karlsen, da Norwegian markerte at de gikk ut av konkursbeskyttelse 26. mai i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Flyanalytiker: Nye eiere ville ha ny sjef i Norwegian

Det er ikke unaturlig at Norwegians nye eiere heller ville ha finansdirektør Geir Karlsen som toppsjef i flyselskapet, mener flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

Av NTB | 21.06.2021 10:09:12

Økonomi og næringsliv: Analytikeren sier at selv han ble litt overrasket da meldingen om sjefsbytte kom fra Norwegian mandag morgen. Han mener det likevel ikke er unaturlig at det skjer endringer i ledelsen i flyselskapet nå, og legger til at han ikke ser for seg at dette vil ha noen betydning for dem som reiser med Norwegian.

– Nå er det nye eiere i Norwegian, med nytt styre og med skipsreder John Fredriksen som en av de største eierne. Geir Karlsen har allerede jobbet i Fredriksen-systemet, og han har vært en av hovedarkitektene bak redningsplanen bak Norwegian, sier Elnæs til NTB.

Etter redningsaksjonen er John Fredriksen, gjennom sitt selskap Geveran Trading, største eier i Norwegian med 19,9 prosent av selskapet. Nest største eier er Sundt AS med 17,5 prosent av selskapet.

Mens avgått konsernsjef Jacob Schram kommer fra servicebransjen og tidligere var toppsjef i Circle K, har Geir Karlsen lang bakgrunn fra finans og shipping.

– De nye investorene har gått inn med flere milliarder i ny kapital, og jeg tror de vil ha en leder som har en mer finansiell orientering, sier Elnæs.

Etter nedleggelser av flyruter og datterselskaper over hele verden, spesielt i Irland hvor Norwegian hadde omfattende virksomhet, salg av fly og annullering av leiekontrakter, og en avansert finansieringsplan for å fortsette virksomheten, er Norwegian i dag et langt mindre selskap enn for ett år siden.

– Det Geir Karlsen har fått til er helt unikt innen luftfarten noensinne og er noe som kommer til å gå inn i lærebøkene. Og han var selskapets ansikt utad gjennom denne prosessen, sier Elnæs.

Kort etter at de nye eierne var på plass, ble også Svein Harald Øygard utnevnt som ny styreleder. Øygard ble i mai også valgt som styreleder for det Fredriksen-kontrollerte selskapet Seadrill, som på samme måte som Norwegian også har vært gjennom en restrukturering for å unngå konkurs.

Geir Karlsen har blitt kjent i hele den internasjonale luftfartsbransjen etter den vellykkede restruktureringen av Norwegian i vinter, hvor selskapet med nød og neppe unngikk en konkurs.

(©NTB)

Flere nyheter: