Menu
En gruppe fjellklatrere forbereder seg på å delta i letingen etter flyet fra Tara Air som ble meldt savnet søndag. Foto: AP / NTB

Fly med 22 om bord savnet i Nepal

Et fly med 19 passasjerer og tre besetningsmedlemmer om bord er savnet i Nepal, opplyser flyselskapet Tara Air.

Av NTB | 29.05.2022 14:30:58

Ulykker og naturkatastrofer: Letingen etter flyet ble stanset da mørket falt på søndag kveld og blir ikke gjenopptatt før om morgenen mandag.

Redningsmannskaper trålet gjennom et avsidesliggende fjellområde til fots og med helikopter hele dagen søndag, mens dårlig vær hindret leting med fly.

Flygelederne mistet kontakt med det 43 år gamle Twin Otter-flyet til Tara Air da det søndag var på vei fra Pokhara 200 kilometer øst for Katmandu til Jomsom i Mustang-distriktet.

Flyet skal ha vært i nærheten av verdens sjuende høyeste fjell, 8.167 meter høye Dhaulagiri, da det forsvant. Sist det ble stedfestet, var det i nærheten av landsbyen Ghorepani, 2.800 meter over havet.

Ifølge politikilder var det to tyske og fire indiske statsborgere om bord i flyet; de øvrige er fra Nepal.

En talsmann for flyplassen i Pokhara sier at tre helikoptre måtte gjøre vendereis på grunn av dårlig sikt. Han sier at de ikke har fått noen meldinger om brann eller eksplosjoner fra lokalbefolkningen.

Jomsom er et populært utgangspunkt for fotturer og klatreekspedisjoner i Himalaya og ligger rundt 20 minutters flytur fra Pokhara, rett vest for hovedstaden Katmandu. Flyulykker er ikke uvanlig.

I 2014 omkom 18 mennesker da et fly fra Nepal Airlines på vei fra Pokhara til Jumla styrtet, og i 2018 omkom 49 av de 71 om bord da et passasjerfly fra Bangladesh krasjlandet i Katmandu.

Nepal har noen av verdens vanskeligste og mest avsidesliggende flyplasser, midt mellom snødekte fjelltinder og på kanten av høye stup i Himalaya, og med innflygninger som er en utfordring for selv de mest erfarne flygere. Stadig skiftende vær er også et problem.

– Det dårlige været vil trolig hindre leteoperasjonen. Sikten er så dårlig at man ikke kan se noe, sier en talsmann for innenriksdepartementet i Nepal, Phanindra Mani Pokharel.

I 2016 omkom 23 mennesker da et fly fra det samme selskapet styrtet rett etter avgang fra Pokhara. Fire år tidligere omkom 15 mennesker da et fly fra Agni Air styrtet langs den samme ruten.

(©NTB)

Flere nyheter: