Menu
Derek Chauvin i rettslokalet like før han fikk høre at han blir kjent skyldig på samtlige tiltalepunkter for drapet på George Floyd i mai i fjor. Foto: Court TV via AP, Pool / NTB

Floyd-saken: Chauvin kjent skyldig på alle tiltalepunkter – jubel utenfor rettsbygget

Den tidligere politimannen Derek Chauvin er kjent skyldig på alle tiltalepunkter, inkludert forsettlig drap, i George Floyd-saken. Han ble ført vekk i håndjern.

Av NTB | 20.04.2021 23:34:27

Kriminalitet og rettsvesen: Floyd ble drept i en pågripelse 25. mai i fjor, da Chauvin satte kneet sitt til halsen hans i over ni minutter. Floyds rop, «Jeg får ikke puste», ble et slagord for omfattende Black Lives Matter-demonstrasjoner verden rundt.

Chauvin var tiltalt for to grader av uaktsomt drap og en grad av forsettlig drap. Han ble kjent skyldig på alle tiltalepunktene.

Det innebærer at retten konkluderer med at Chauvin visste at han utsatte Floyd for alvorlig fysisk skade. Det innebærer ikke at juryen måtte finne det bevist at Chauvin mente å drepe ham, men den nærmeste oversettelsen på norsk for det mest alvorlige tiltalepunktet er likevel forsettlig drap.

Straffeutmålingen vil trolig ta noe tid, muligens flere uker. Den tidligere politimannen ble ført vekk fra rettslokalene i håndjern og fraktes nå til fengsel.

Da dommeren leste opp juryens kjennelse, og det ble klart at Chauvin var kjent skyldig på alle tre tiltalepunktene, brøt det ut jubel utenfor rettsbygningen.

Der hadde demonstranter samlet seg for å følge med på domsavsigelsen. Slektninger og venner av Floyd brøt sammen i tårer da nyheten ble kjent.

Samtidig ble det avholdt en markering på stedet der Floyd ble drept maidagen i fjor.

Før kjennelsen ble kjent gjorde USAs president det klart at han håpet på en korrekt dom. Joe Biden slo fast at bevisene etter hans syn var overveldende.

Samtidig er nasjonalgarden blitt utplassert flere steder, blant annet i Minneapolis der rettssaken fant sted.

Denne tiltaleposten har en strafferamme på 40 år, de øvrige er på 25 og 10 år.

Det har vært stor frykt for at en mild dom mot Chauvin ville kunne føre til kraftige demonstrasjoner. Krimeksperter har påpekt at aktoratet la fram en sterk sak, mens forsvaret var sprikende og tynt.

Flere nyheter: