reklame for Utvik Autoservice
Menu
Fredag var det etter planen duket for en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Oslo i forbindelse med George Floyds dødsfall. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Floyd-demonstrasjoner i Norge blir redusert på grunn av koronarestriksjoner

Arrangøren av demonstrasjonen utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo fredag har lagt opp til et kraftig redusert opplegg på grunn av koronarestriksjoner.

Av NTB | 04.06.2020 17:04:30

Krig og konflikter: Over 17.000 personer har via Facebook varslet at de vil demonstrere utenfor USAs ambassade i Oslo fredag i forbindelse med George Floyds dødsfall i Minnesota.

Smitteverntiltak gjør at arrangøren, African Student Association, har planlagt et langt mindre arrangement, som krever påmelding.

Kommentarfeltet på Facebook tyder imidlertid på at flere enn de påmeldte kommer til å møte opp. Flere påpeker at det er urimelig at folk sitter tett i tett på strender og går på kjøpesentre, mens smitteverntiltak skal begrense demonstrasjonen.

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier Rawha Yohaness til Klassekampen. Hun er styremedlem i African Student Association.

Statsråden legger til at han er redd for at dersom demonstrasjonen fører til store ansamlinger av folk, vil det bli mer oppmerksomhet rundt risikoen for smittespredning enn oppmerksomhet rundt en viktig sak.

– Arrangørene African Students Association og organisasjonen ARISE har godtatt å markere på denne måten etter å ha fått avslag fra helsemyndighetene på søknad om dispensasjon fra smittevernreglene, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Facebook skriver arrangørene at de velger 50 personer som representerer partnere og miljøet deres til å utgjøre hoveddemonstrasjonen.

African Student Association krever påmelding av dem som skal delta, slik at de får møtepunkter og man unngår store ansamlinger av folk.

Opprinnelig skulle 5.000 personer møtes på Festplassen i Bergen fredag. Politiet fremhever at de likevel ikke kommer til å stanse en demonstrasjon så lenge smittevernreglene overholdes.

– Vi har ingen plan om å sette foten ned. Organisasjons- og ytringsfriheten står sterkt, og vi støtter budskapet demonstrasjonen står for fullt ut, sier Morten Ørn, leder for politiet i Stor-Bergen, til NTB.

Demonstrasjonen i Trondheim er utsatt til 15. juni.

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse.

– Dette er en sak som berører og engasjerer mange. Jeg har stor forståelse for dem som ønsker å demonstrere. Ytringsfriheten står svært sterkt i Norge. På grunn av koronaviruset fraråder vi at mange mennesker samler seg og står tett sammen, skriver helseminister Bent Høie (H) i en epost til Dagbladet.

I stedet for at flere tusen samles utenfor den amerikanske ambassaden, har arrangørene gått med på at en gruppe på 50 deltakere skal knele foran ambassaden før de går til Stortinget. I tillegg skal det lages en menneskelig kjede på 750 personer som skal holde to meters avstand til hverandre.

Arrangørene av demonstrasjonene i Bergen og Trondheim har også fått beskjed fra henholdsvis kommunen og politiet om at forsamlinger på over 50 personer vil anses som brudd på smittevernreglene.

(©NTB)

Flere nyheter: