reklame
Menu
Varselnivået for flomfare er oppjustert til oransje, nest høyeste nivå, i nedre del av Ottadalen. Bildet er fra Dyringsbrua ved Liavassosen i Skjåk i 2018. Da store mengder regn og vann fra snø- og bresmelting førte til at en rekke elver og bekker gikk over sine bredder i Nord-Gudbrandsdalen. Foto: Kåre Spestad / NTB scanpix

Flomfare i nedre del av Ottadalen

Varselnivået for flomfare er oppjustert til oransje, nest høyeste nivå, i nedre del av Ottadalen. En flom kan medføre alvorlige skader, ifølge varsom.no

Av NTB | 17.06.2020 15:35:05

Ulykker og naturkatastrofer: Stigende temperaturer vil føre til stor snøsmelting også i høyfjellet. Kraftig snøsmelting vil føre til økende vannføring i Otta, og varsom.no har derfor oppgradert varslingsnivået fra gult til oransje nivå.

Oransje nivå er det nest høyeste på skalaen til varslingstjenesten og omtales som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader.

Konsekvensen kan være omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, og kan også føre til stengte veier og bruer, skriver Varsom på sine nettsider.

Folk blir rådet til å sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder, som for eksempel kjellere og biler langs elver og bekker.

«Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Beredskapsmyndigheter må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser», skriver Varsom om flom på oransje nivå.

Ottadalen er den største av de store sidedalene i Gudbrandsdalen og består av kommunene Skjåk, Lom, Vågå og deler av Sel.

(©NTB)

Flere nyheter: